StoryEditor

(VIDEO) Kod Tuzle pronađena je i oduzeta velika količina duhana namijenjenog crnom tržištu

Piše D  /  18.03.2018., 09:03h

Tom prilikom pronađena je i oduzeta velika količina duhana namijenjenog crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i posebna mašina za rezanje duhana. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 170.000 KM, prenosi Pogled.ba

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, došlo se do lokacije na kojoj se vršila priprema duhana za plasiranje na crno tržište. U akciji kodnog naziva “Ronhill”  izvršen je pretres obiteljske kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu lica s inicijalima P.P na području Obudovca, a sve u skladu s instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa  pronađeno je 1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu. Pored toga, pronađena je i mašinu za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe  bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO  koristili su posebnu specijaliziranu opremu, koja je bila predmet domacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organiziranim kroz spomenuti program.  
Posebno ističemo da je u 2018. godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, uključujući i ovu akciju ukupno oduzela 1.700 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 5.643 paklica cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta, priopćio je Odjel za komunikacije i međunarodnu suradnju.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:33