StoryEditor

Već peti put Sud BiH državnom tužitelju ukazuje na greške

Piše D  /  14.02.2018., 10:02h

Optužnica je, prema saznanjima BIRN-a BiH, vraćena na doradu jer se osumnjičenima na teret ne stavljaju sva djela koja su, prema dokazima i svjedocima, počinili pripadnici Službe javne sigurnosti (SJB) Vlasenica.

Tužiteljstvo BiH tereti osumnjičene – Đurića kao načelnika SJB-a Vlasenica, Stanića kao zapovjednika SJB-a, Kraljevića kao komandira Specijalnog voda u SJB-u i Garića kao policajca – za progon bošnjačkog stanovništva.

“Optužnica obuhvata ubojstva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH prilikom podizanja optužnice.

Kako saznajemo, 22 ubojstva u selu Drum (općina Vlasenica) na teret se stavljaju Kraljeviću, dok se pripadnici policije u Vlasenici za to ne terete.

Prema priopćenju, optužnica obuhvata i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s područja Vlasenice.

Nepotvrđena optužnica protiv Đurića, Stanića, Kraljevića i Garića je najopsežnija do sada u vezi sa zločinima počinjenim u Vlasenici. Podignuta je 6. prosinca prošle godine a još nije potvrđena, rečeno je u Sudu BiH.

“Optužnica nije potvrđena, o odluci sudije za prethodno saslušanje po predmetnoj optužnici javnost će biti blagovremeno upoznata službenim priopćenjem Suda, koje će, u skladu s praksom Suda, biti distribuirano i novinarima”, naveli su u Sudu Bosne i Hercegovine.

Također, osumnjičeni se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Istraga protiv Radenka Stanića i Gorana Garića, koji su tada osumnjičeni s još tri osobe, vodi se od 2005. godine.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 12:20