StoryEditor

Užasne poruke kruže Herceg Bosanskom županijom: Ovo je grozno!

Piše D  /  30.07.2021., 04:00h

U posljednje vrijeme na području Herceg Bosanske županije SMS porukama širi se nekoliko verzija zastrašujuće priče o djetetu koje govori da je mrtvo nekoliko dana, te opisuje kako su ga ubili, tko ga je ubio ( vrlo brutalni, morbidni opisi ) i upozorava primatelja SMS-a, odnosno, drugo dijete da će biti prepilano, ubijeno na isti način kao ono kad zaspe tu noć, ukoliko ne pošalje poruku određenog sadržaja svojim prijateljima.

Stoga iz MUP-a HBŽ-a upozoravaju roditelje da obrate pozornoost na ovakve pojave, kontrolirajtu poruke koje djeca primaju i šalju, te razgovaraju s njima o tome.

"Objasnite djeci da ih nitko neće doći ubiti ako ne šire te poruke, da je cilj samo zastrašiti ih, a da to nije smišljeno, niti zabavno, te da ne smiju svojima prijateljima prosljeđivati nikakve slične poruke". - navodi se iz MUP-a

Ti lanci su jako morbidni i molimo vas da reagirate jer se šire nevjerojatnom brzinom.

Brz razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija i njihova sve veća popularnost donose i neke neželjene posljedice. Nažalost, zlonamjerni pojedinci koriste nove komunikacijske kanale za aktivnosti kojima ugrožavaju druge korisnike i krše zakon.

Djeca danas sve češće imaju vlastiti pametni telefon, na osnovu čega roditelji mogu jednostavnije doći i kontaktirati s njma , mogu uvijek znati gdje im se djeca nalaze. No popularna aplikacija među mlađom populacijim, omogućava slanje anonimnih poruka, ako i dodatno skrivanje korisnika iza izmišljenih identiteta.

Na prvu djeluje kao recept za nedužnu zabavu s prijateljima , a u praksi se može pokazati vrlo opasnom. Iza takvih anonimnih poruka mogu se sakrivati odrasle osobe vrlo upitnih namjera. Djeca su posebno ranjiva zbog izostanka životnog iskustva, radoznalosti i povodljivosti i kao takva mogu se dovesti u rizične situacije.

Stoga iz MUP-a HBŽ-a skreću pozornost mladima i roditeljima ukoliko zaprime takve poruke i navođenja na opasne radnje da kontaktiraju policiju, priopćeno je iz MUP-a HBŽ-a.

I.Cr./Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:37