StoryEditor

Upozoreno na težak društveni i pravni položaj "spolnih djelatnica" u Sloveniji i Hrvatskoj

Piše D  /  30.07.2021., 00:08h

Prostitucija je tema koja se u Sloveniji i Hrvatskoj ignorira i marginalizira, rečeno je u ponedjeljak u raspravi u Ljubljani u kojoj je upozoreno i na težak društveni i pravni položaj prostitutki.

Tijekom rasprave prezentirana je studija o položaju "spolnih djelatnica" u Sloveniji i Hrvatskoj koja upozorava na njihov težak socijalni i radno-pravni status, prenosi Fena.

Komparativna analiza pokazala je da se osobe koje se bave prostituiranjem na to odlučuju zbog financijskih problema ili želje po boljim životnim standardom, te da imaju negativna iskustva s time kako ih tretira policija, i tvrde da su izložene nasilju i pritiscima klijenata, ali i negativnom društvenom tretmanu.

"U Hrvatskoj se bavljenje prostitucijom tretira kao prekršaj, dok je u Sloveniji prostitucija dekriminalizirana, ali ostaje prekršajem ako se odvija na javnom mjestu ili remeti javni red i mir", kazala je u raspravi Mojca Pajnik, jedna od autorica komparativne studije o položaju osoba u tom poslu u dvjema susjednim državama.

Dodala je da nema ni društvenih inicijativa ili organizacija koje bi se pozabavile problemima osoba koje nude spolne usluge.

U Hrvatskoj su intervjui sa spolnim djelatnicama koji su poslužili za pisanje studije vođeni u Zagrebu i Splitu.

Pokazalo se da u Hrvatskoj žene koje se bave prostitucijom žele bolji odnos s policijom, a tuže se i na probleme u sudskim postupcima i smatraju da su zakinute za pravo na pošteno suđenje, kazala je Ivana Radačić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dodavši da je želja prostitutki da se prostitucija kao djelatnost dekriminalizira, a tuže se i na to da im često sudovi oduzimaju roditeljska prava.

Raspravu su organizirali Mirovni institut iz Ljubljane i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba u suradnji s organizacijom Amnesty International Slovenije i slovenskim nevladinim zavodom Transakcija.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:48