StoryEditor

Upoznajte Zorana Martinovića - tvorca violina iz Novog Travnika

Piše D  /  12.08.2017., 01:08h

No, oduvijek su postojali i oni koji su rušili prosječnost. Jedan od takvih je i Zoran Martinović iz Novog Travnika, jedan od vrlo rijetkih graditelja violina. Razgovor smo vodili u njegovoj radionici u Nević Polju, koja uskoro treba dobiti novi izgled, piše portal Radiovitez.ba.

Poslije maštanja, raznih priprema i izražavanja u drvetu kroz druge oblasti, posljednje tri godine se predao tom obrtu. Prošao je savjetovanja starog graditelja violina Mirka Vukeljića iz Doboja, koji se tim poslom bavi preko 40 godina.

Zoran se pridržava gradnje violina prema utvrđenim standardima i parametrima. Materijal za njih je poseban i skup, pribavlja posebne vrste drveta smreke i javora, kao i razne druge materijale za obradu. Neke pigmente za violine i sam radi.

Ponekad treba dobro snalaženje da bi se pribavio pojedini materijali za gradnju violina.

Do sada je izradio sedam violina. Neke od njih su iskušali ugledni glazbenici, te je dobio pohvalne komentare. Odradio je i neke servisne popravke na violinama koje su mu donosili.

Plasman svojih violina vidi kroz ostvarene kontakte s glazbenicima i profesorima glazbe.

U Glazbenom centru Pavarotti, u Mostaru je imao javnu promociju, na kojoj je održao predavanje o svojem radu.

Posjeduje iznimno kvalitetne zalihe drveta javora, smreke i drugih, što su mu jamstvo za jedno duže graditeljsko razdoblje. Pokretanje ovog rijetkog obrta je vrijedan kamenčić u mozaiku opće kulture središnje Bosne.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:32