StoryEditor

Unatoč šest novih tužbi HYPO / Addiko banke, UKK Švicarac nastavlja sa blokadama

Piše Nikolina Lovrić  /  27.01.2018., 11:01h

Uplatama po 0, 05 pf u sarajevskim, bihaćkim, tuzlanskim, banjalučkim I drugim poslovnicama ove austrijske banke, članovi udruženja na čelu sa Bugojancem Kemalom Durakovićem tako nastavljaju niz svojih aktivnosti kojima ukazuju na još uvijek neriješeno pitanje nekoliko tisuća dužnika u kako kažu, “nikad viđenom” švicarskom franku.

Kako u priopćenju navodi čelničovjek “Švicarca”, blokada HYPO / Addiko poslovnice na sarajevskoj Ferhadiji najavljena je za 11 sati, a u isto vrijeme članovi udruge provoditi će identične aktivnosti I u Bihaću, Banja Luci, Prijedoru, Tuzli, Palama itd.

Duraković također napominje kako javnost malo zna da je Addiko kao nasljednica nekadašnje HYPO banke zadnjih dana podnijela čak šest novih tužbi - tri namijenjene za njega kao predsjednika udruge, a tri usmjerene prema Udruzi korisnika kredita “Švicarac”.

Ohrabrujuće za više od tisuću članova I korisnika kredita je da su prve dvije tužbe kojima je banka tražila prinudne mjere u iznosima po 30 001 KM odbijene na sudu, pa slijedom toga Duraković očekuje isti rezultat I u preostale četiri tužbe.

Na kraju Predsjednik UKK Švicarac podsjeća kako je zbog tužbekoju je  udruženje podnijelo pred Konkurencijskim vijećem BiH protiv Addiko banki te entitetskih agencija za bankarstvo već iduće nedjelje, 28.siječnja s početkom u 13 h u bugojanskoj Villi Grande, najavljena nova skupština udruženja.

Na ovaj način, Kemal Duraković ističe, “Švicarci” nastavljaju svoje aktivnosti ukazivanja na još uvijek neriješen problem kredita u CHF u Bosni I Hercegovini.  No, dok država ne reagira I ne donese Zakon koji će tolike bh građane izvuži iz dužničkog ropstva, iz udruženja navode kako su dovoljno snažni I strpljivi I za samostalnu borbu jer kako navode, pravda je spora ali dostižna.

Čak i u BiH.

Dnevnik.ba
 

20. travanj 2024 11:00