StoryEditor

UN upozorava: U Libiji i dalje nekažnjeno muče, prodaju i ubijaju ljude

Piše D  /  21.03.2018., 03:03h

Libijci i migranti koji stignu u tu zemlju često se drže u izolaciji u samovoljnom pritvoru u strašnim uvjetima, a postoje i izvješća po kojima zatočene migrante kupuju i prodaju na otvorenom tržištu roblja, stoji u izvješću UN-ove organizacije. 

Podijeljena između dviju vlada

Libija je podijeljena između dviju protivničkih vlada, nekoliko naoružanih grupa, etničke policije i odmetnika. 

"Izvansudska i nezakonita ubojstva su vrlo česta", rekao je na forumu u Ženevi pomoćnik UN-ova glavnog tajnika za ljudska prava Andrew Gilmour. 

U video snimci objavljenoj 24. siječnja prikazano je kako pripadnici specijalnih snaga zapovjednika Mahmouda al-Werfallija pogubljuju desetoricu muškaraca s povezima na očima koji pred njima kleče, dok su im ruke vezane iza leđa, kazao je. 

Međunarodni kazneni sud (ICC) optužio je Werfallija, zapovjednika specijalnih snaga odanih Kalifi Haftaru, zapovjedniku Libijske nacionalne vojske, za navodni nadzor pogubljenja više desetaka zatvorenika. 

"U posljednje dvije godine u Bengaziju i u njegovoj blizini na ulicama otkrivamo sve više tijela sa znakovima mučenja i ruku vezanih iza leđa", kazao je Gilmour, dodavši da su naoružane grupe "glavni počinitelji teških kršenja ljudskih prava i djeluju gotovo u potpunosti nekažnjeno". 

"Otmice, mučenja i spolna zlostavljanja"

Informaciju je potvrdio i EU koji je nedavno izvijestio da su migranti i aktivisti često žrtve "nezakonitih uhićenja, otmica, mučenja, prisilnog rada te spolnog zlostavljanja". 

"Duboko smo zabrinuti zbog informacija o migrantima i prognanicima koji se prodaju kao roblje. Pozvali smo libijske vlasti da ispitaju i pritvore osobe odgovorne za te strašne stvari", kazao je diplomat EU-a Carl Hallergard. 

Libijska aktivistica Human Rights Watcha, Hanan Salah osuđuje nekažnjavanje zločina te dodaje: "Čini se da su političko rješenje problema i bilo kakva vladavina zakona u potpunosti izostali." S obzirom na težinu situacije u Libiji pozvala je međunarodnu zajednicu da imenuje neovisnog stručnjaka za Libiju.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 19:25