StoryEditor

Učenici u Turskoj neće učiti o Darwinu, ali hoće o džihadu iz "ljubavi"

Piše D  /  18.09.2017., 06:09h

Agencija navodi da su turske vlasti objavile promjenu više od 170 tema u nastavnom programu, uključujući bilo šta što se direktno odnosi na teoriju evolucije na satovima biologije u srednjim školama. Navodi se da su najavljene kritike izazvale negodovanje i da ih kritičari nazivaju preobličavanjem obrazovanja u skladu sa konzervativnom i islamski orijentiranom službenom linijom vlasti. Ministar obrazovanja Ismet Јilmaz izjavio je da su u novom programu teme pojednostavljene u nastojanju za "harmonizacijom sa razvojem učenika" i da će evolutivna biologija, za koju njegovo ministarstvo smatra da je previše napredna za srednju školu, i dalje biti predavana na sveučilištu.

AP navodi da druge osporavane promjene uključuju učenje o džihadu ili vjerskom ratu na satovima vjerske nastave kao o "ljubavi prema domovini", kao i manje posvećivanja pažnje osnivanju turske republike Mustafi Ataturku, kojeg poštuju sekularno orijentirani Turci, prenosi rtrs.tv

Navodi se da je Ataturk odvojio državu od religije, a da je stranka aktuelnog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana osporila ovu striktnu podjelu i uvela religiozniji pristup.

Učenici u Turskoj takođe će učiti i o organizacijama protiv kojih se ta zemlja bori - Kurdistanskoj radničkoj partiji, Islamskoj državi i mreži kojom iz SAD navodno rukovodi vjerski vođa Fetulah Gulen.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:29