StoryEditor

Učenici srednjih škola iz Novog Travnika posjetili župu i svetište u Deževicama

Piše D  /  29.07.2021., 18:35h

Grupa od trideset i pet srednjoškolaca iz Srednje glazbene škole i Opće gimanazije iz Novog Travnika, skupa sa svojom nastavnicom jučer u prijepodnevnim satima, uputili su se u svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Prva stanica jednodnevnog posjeta bila je Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici. U Muzeju uz stručno vodstvo, učenici su mogli vidjeti vrijednu povijesnu zbirku koju su sačuvali Bosanski franjevci. Uz muzej svakako, učenike je i impresionirala prelijepa crkva Duha svetoga u Fojnici, kao i mozaički pogled na Fojnicu.

Nakon Obilaska Franjevačkog samostana i  muzeja, učenici i njihova nastavnica uputili su se u svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Grupu učenika dočekao je domaći župnik Vlč. Marin Marić, koji  je na samom početku izrazio dobrodošlicu te ih srdačno pozdravio. Nakon upoznavanja i pozdrava učenici su se uputili u svetište sv. Jakova Markijskog, koje se nalazi nedaleko od župne crkve. Župnik Marić, gostima je predstavio svetački lik talijanskog svetca sv. Jakova Markijskog, ali i njegovu povijesnu ulogu u ovim krajevima.  Nakon župnikovih riječi, gosti su imali priliku za pitanja i osobnu molitvu i šetnju. Nakon posjete svetištu sv. Jakova u Deževicama, učenici su posjetili i obišli župnu crkvu Gospe Snježne, gdje im je župnik predstavio povijest i  sam razvoj župe Deževice.

Inače, svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama, godišnje posjeti preko 30.000,00 hodočasnika, što ovu župu i samo mjesto čini posebnim.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:19