StoryEditor

U Travniku otvorena radionica za praktičnu nastavu učenika

Piše D  /  29.07.2021., 17:01h

Projekt realiziraju GS-Tvornica strojeva Travnik d.o.o. Dolac na Lašvi/Travnik i njemačka organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), u okviru programa DEVELOPPP.de, iniciranog od Saveznog ministarstva za privredu suradnju i razvoj (BMZ).

- Svake godine u okviru radionice praksu će pohađati 20 učenika, koje će podučavati stručnjaci iz GS-Tvornice strojeva Travnik i posebno za to angažirani njemački eksperti za zavarivanje - kazala je izvršna direktorica GS-Tvornice strojeva Travnik Atena Stegert, dodajući da će učenike, po okončanju obuke, certificirati Institut za zavarivanje u Tuzli.

Kako je rečeno, na taj način bit će povećane šanse učenika da se zaposle u realnom sektoru po završetku formalnog obrazovanja, ali i da budu pripremljeni za daljnji rad u okruženju koje im je već poznato.

Ovakav vid edukacije omogućit će mladima da steknu praktične vještine u skladu s najnovijim standardima i potrebama tržišta, a tvrtkama će biti osigurana kvalificirana radna snaga.

- Projekt će trajati dvije godine, a cilj mu je poboljšanje stručnog obrazovanja za zanimanja zavarivač, bravar i CNC operater u Srednjobosanskoj županiji, prema normama europskog metalo-prerađivačkog sektora - kazao je vođa projekta GIZ-a posvećenog obrazovanju u BiH Rodney Reviere.

Direktorica GS-Tvornice strojeva Travnik Snježana Koepruner ukazala je na potrebu reforme obrazovanja kako bi se tržištu rada omogućili kadrovi koji trenutno nedostaju.

- Za nas poslodavce je prilično loša situacija, jer nemamo kadrove koji su nam potrebni. Problem je i to što mladi nisu informirani o mogućnostima koje nude zanimanja, kao što su zavarivači, bravari ili obućari. Zavarivači danas u svijetu imaju i do 5000 eura plaću, a i na našem tržištu su izuzetno traženi. Međutim, roditelji i djeca imaju krive predodžbe o tome - istaknula je Koepruner.

Pomoćnik ministrice obrazovanja Srednjobosanske županije Zoran Matošević kazao je novinarima da je za napredak gospodarstva strukovno obrazovanje iznimno bitno, ističući da su ti kadrovi deficitrani, iako se Ministarstvo trudi promijeniti situaciju.

- Većina učenika upisuje gimnazije ili se školuje za medicinske tehničare, jer nije razvijena svijest o potrebi za strukovnim obrazovanjem kao temeljem gospodarstva. Nastavni planovi i programi trebaju biti prilagođeni tržištu rada, ali doprinos trebaju dati i poslodavci, tako što će adekvatno nagraditi svoje djelatnike i spriječiti njihov odlazak u inozemstvo - kazao je Matošević.

GS-Tvornica mašina Travnik oprema i radionicu u Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi u Travniku, koja će omogućiti praktičnu nastavu baznog nivoa onim učenicima koji nisu uspjeli dobiti mjesto za praktičnu nastavu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:49