StoryEditor

U NSRS bez Bošnjaka usuglašeni zaključci protiv izvješća o Srebrenici

Piše D  /  14.08.2018., 08:08h

U predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba formirati neovisna međunarodna povjerenstva koja bi na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995.godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995.godine.

Narodna skupština RS-a, smatra, stoji u zaključcima o kojima će se glasati nakon rasprave, da rok za rad oba novoformirana neovisna međunarodna povjerenstva ne trebe biti duži od jedne godine. Poslanici tih stranaka smatraju da treba usvojiti zaključak u kojem parlament izražava svoje opredjeljenje da se kroz istraživanje istine o događajima u Srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. jača međusobno povjerenje u Bosni i Hercegovini i regiji i eliminiraju manipulacije o ovim događajima, te da se rezultati prezentiraju relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i javnosti, kako bi se spriječilo daljnje manipuliranje sa sudbinama istinskih žrtava i njihovih obitelji.

Tvrde da je izvješće Povjerenstva o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine, sačinjeno "pod pritiskom Visokog predstavnika za BiH i međunarodne zajednice" te da je Povjerenstvo radilo "pod snažnim pritiskom visokog predstavnika s unaprijed zadatim i određenim rezultatima koje je moralo postići", čime se konstatira da Povjerenstvo u svome radu nije bilo neovisno.

Izvješće Povjerenstva o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine odbacuju, jer “nije u skladu s opredjeljenjem institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji”.

- Narodna skupština konstatira da je Povjerenstvo bilo spriječeno da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je u svojim preporukama navelo da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog povijesnog konteksta - navodi se u zaključcima.

Smatraju da se izvješćem Povjerenstva o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine “manipulira istinom i pokušava mijenjati karakter rata u BiH, a sve u funkciji slabljenja RS”. U zaključcima se dodaje i da parlament smatra “da su izvješća sa prilozima Radne grupe Vlade RS-a za provođenje zaključaka iz konačnog Izvješća Povjerenstva za Srebrenicu, od 30. ožujka i 30. rujna 2005. godine, sačinjeni van okvira Odluke doma za ljudska prava BiH, pod neprimjerenim i tendencioznim pritiskom nekih međunarodnih predstavnika u BiH, te da su kao takvi nesvrsishodni i nepotrebni, i traži od Vlade RS da ih stavi van snage”.

Povjerenstvo će, dodaju, u smislu prethodnog, sve dijelove izvješća Povjerenstva o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine, a koji su u međuvremenu nesporno dokazani i dokumentirani kao tačni uključiti u sadržaj svog izvješća, stoji u predloženim zaključcima.

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 08:24