StoryEditor

U Hercegovini je svako treće dijete prekomjerno teško

Piše D  /  23.03.2018., 08:03h

Nedostaci i problemi

Nakon prošlogodišnje tribine o ovisnosti, Dom zdravlja Široki Brijeg nastavlja s dobrom tradicijom upoznavanja Širokobriježana o opasnostima koje vrebaju sadašnje pučanstvo, piše Večernji.ba

Nakon što je dr. Melanie Kvesić pozdravila veliki broj zainteresiranih sugrađana, prim. dr. Željka Bilinovac, pedijatrica endokrinologinja-dijabetologinja i magistrica nutricionizma Nevena Pandža održale su predavanje o posljedicama nezdrave prehrane i razvoju zdravih navika.

Podatak da je svako treće dijete školskog uzrasta u Hercegovini pretilo dovoljan je razlog da se ovoj temi ozbiljnije pristupi. Prema posljednjem istraživanju u Mostaru, pokazalo se da nastavu pohađa 36 posto pretile djece.

- Debelo dijete je bolesno dijete, to moraju znati roditelji i početi svojim primjerom pokazivati djeci kako se trebaju ponašati. Ne možemo jedno govoriti, a drugo raditi. Osim prehrane, važno je napomenuti da djeca nisu vani, ona sjede za računalom ili mobitelom. Našoj djeci nedostaje vitamina D3, a Hercegovina je puna sunca - rekla je prim. dr. Željka Bilinovac, pedijatrica, endokrinologinja-dijabetologinja u predavanju pod nazivom “Pretilost i metabolički sindrom”.

Edukacija o prehrani

Magistrica nutricionizma Nevena Pandža održala je predavanje o posljedicama nezdrave prehrane i razvoju zdravih navika.

- Trebalo bi što prije uvesti edukaciju o pravilnoj prehrani u sustav obrazovanja, jer znanstvena istraživanja pokazuju da se pojedinac hrani u skladu s onime što zna o prehrani. Što više neki pojedinac zna o pravilnoj prehrani, postojat će i veća tendencija za istu - naglasila jer nutricionistica Pandža.

Na tribini je posebice naglašeno kako su dijete iznimno opasne te da umjesto dijeta treba pribjegavati zdravoj prehrani. Također je naglašeno da se ne treba odricati ni kruha ni masti ni šećera… nego da treba sve uzimati, ali u određenim količinama. Bilo je govora i o anoreksiji, bolesti koju treba još ozbiljnije shvatiti.

Tribina je bila interaktivna te su roditelji postavljali pitanja stručnjacima koji su im davali adekvatne odgovore. Uz zanimljivo predavanje, članice klape Diva iz Širokoga Brijega glazbenom izvedbom dodatno su uveličale ovaj susret

Dnevnik.ba

 

22. travanj 2024 01:53