StoryEditor

Turski pisac Yalcin uhićen u Španjolskoj po nalogu Ankare

Piše D  /  09.08.2017., 02:08h

Yalcin, koji živi u Švedskoj i ima švedsko državljanstvo, uhićen je 3. kolovoza u zračnoj luci El Prat kada se namjeravao ukrcati na avion za London.

Turska je za njim izdala potjernicu u travnju, navodi privatna turska novinska agencija Dogan.

Yalcin je optužen za poticanje terorizma u tekstovima objavljenima u turskom časopisu Odak Dergisi. Na teret mu se stavljaju veze s ilegalnom lijevičarskom strankom DHKP-C.

Turski mediji navode kako je uvrijedio turskog predsjednika Recepa Tayippa Erdogana u članku objaveljnom u turskom časopisu Focus.

Yalcin živi u Švedskoj od 1984. i član je švedskog ogranka udruge pisaca PEN. Švedsko veleposlanstvo u Madridu reklo je kako je u kontaktu sa španjolskim vlastima. Zatražili su konatkt s Yalcinom, pišu švedske novine Expressen.

Od trenutka kada je španjolski sud odredio pritvor, Turska ima na raspolaganju 40 dana za slanje optužnice i formalizaciju zahtjeva za izručenjem.

"Zabrinjavajuće je da novinari u inozemstvu mogu biti uhićeni", rekao je Jonathan Lundqvist, predstavnik organizacije Reporteri bez granica u Švedskoj, prenose novine El Pais. On smatra da je ovo pokušaj Erdogana da utiša kritičare režima.

U srpnju 2016. u Turskoj je propao pokušaj državnog udara nakon čega su uhićeni deseci tisuća vojnika, državnih službenika i novinara.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:57