StoryEditor

Turska vlada iz škola izbacila Darwinovu teoriju evolucije

Piše D  /  30.07.2021., 02:52h

“To je licemjerje i fanatizam. Kako će oni sada naučiti biologiju? Kako će se razgovarati o znanosti?”, izjave su koje se mogu naći na internetskim forumima, gdje se raspravljalo o odluci turskih vlasti da iz kurikuluma izbaci teoriju evolucije.

Ranije je čelnik Vijeća za studijske programe pri Ministarstvu obrazovanja Turske, Alpaslan Durmush, najavio da će od iduće godine dio Darwinove teorije evolucije biti isključen iz udžbenika biologije za 9. razred, kojeg uglavnom pohađaju djeca od 14 do 15 godina.

Prema njegovim riječima, ovi su učenici “premladi da shvate ove sporne teme”.

Alpaslan Durmush je dodao kako se “kontroverzni dijelovi teorije” mogu studirati biti poslije, na preddiplomskom stupnju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je već odobrio predložene promjene u školskom programu, koji će biti objavljen sutra, na kraju svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

“Turska će postati druga zemlja, nakon Saudijske Arabije, koja će ukloniti teoriju evolucije iz nastavnog plana i programa”, kaže Feray Aytekin Aydoğan, čelnica sindikata koji ujedinjuje više od 100 tisuća nastavnika u zemlji.

“Čak se u Iranu teoriji evolucije posvećuje 60 sati, a najviše Darwinu, 11 sati”, dodala je.

Rasprava o potrebi da iz programa eliminira teorija evolucija je započela početkom godine, kada je objavljen nacrt plana i programa za učenike osnovnih i srednjih škola. Među ostalim promjenama je smanjenje broja sati posvećenih proučavanju biografije osnivača Turske Republike, Mustafe Kemala Atatürka.

Vjerojatno je inicijator promjena bila zajednica konzervativnih nastavnika bliskih vlasti, a vlasti tvrde da su svim izmjenama i dopunama prethodile javne rasprave i savjetovanja.

Sekularna oporba smatra da Erdoganova vladajuća stranka AKP pokušava udaljiti zemlju od temelja na kojima je izgrađena, te da je Turska sve bliža islamskom konzervativizmu. Sam Erdogan je u više navrata izjavio kako je njegov cilj podići “pobožnu generaciju“.

Naravno, islam priznaje da je tvorac svega Allah, Adam je bio prvi čovjek koji je stvoren od zemlje, Eva je stvorena iz njegova rebra, a teorija evolucije u vjerskim krugovima nije prihvaćena.

“Međutim, ne samo biologiju, nego i sve druge znanosti treba učiti u religijskom kontekstu. Zbog toga će novi nastavni plan i program imati vrlo negativan utjecaj na studente, a zbog toga i na budućnost naše zemlje”, rekla je Feray Aytekin Aydoğan.

“U ovome leži velika opasnost. Naši nastavnici će prosvjedovati protiv toga na ulicama i u učionicama. Oni će i dalje podučavati učenike u skladu sa znanstvenim vrijednostima, bez obzira na vladine odluke”, izjavila je Aydoğan.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:22