StoryEditor
turizam u hrvatskoj

Turizam uzima maha: "Izgleda kao masovni turizam. Previše je, previše"

Piše desk  /  04.05.2024., 10:40h

Turizam u Hrvatskoj je uzeo maha i već se neko vrijeme pretvara u masovni. Svibanj na Stradunu u Dubrovniku izgleda kao da je srpanj. Unutar zidina u jednom trenutku našlo se 9500 ljudi, a grad je ‘‘na papiru‘‘ krenuo stopama održivog turizma.

"Izgleda kao masovni turizam", "Previše je, previše", komentirali su turisti prenapučenost grada. "Ovo je masovni turizam. Ako je već sada ovako početkom petoga, što nas čeka u osmom mjesecu", kazao je Dživo Surjan iz Dubrovnika. Masovni turizam, gužve, nekretninski biznis i uništavanje prostora, iseljavanje lokalnog stanovništva, sve su to problemi koji su u Hrvatskoj tek postali tema. 

U ostatku svijeta već se bore s ozbiljnim posljedicama toga. Španjolski Kanari pred pucanjem su, na ulicama se i prosvjeduje."Previše je turista za tako mali otok. Borimo se i za pristojno stanovanje, da ne moramo plaćati previsoke stanarine", rekla je stanovnica Kanarskih otoka Sara Ines Marrero. Mjere i ograničenja donose se i u ostalim gradovima Španjolske, kao i u Italiji. 

Venecija na dan zna imati i 40.000 posjetitelja, problem se pokušava riješiti naplatom ulaza u grad, no teško da će to pomoći, a brojni građani u ovome vide dodatan problem."Ovo je tužan dan za Veneciju, jer Venecija postaje muzej, tematski park", smatra Giovanni Andrea Martini, općinski vijećnik Venecije. Naime, Jadran je druga regija u Europi po broju turističkih noćenja, odmah iza Andaluzije.

Brojna mjesta izuzetno su opterećena 

Prema broju turističkih noćenja Jadran je i najnapučenija regija s obzirom na svoju površinu. "Sve destinacije su izuzetno opterećene s nekretninskim turizmom, kućama i stanovima za odmor. Nekormecijalnim smještajem koji je u u jednom dijelu i komercijalni, a i neregistriran. Moramo se time ozbiljno početi baviti", upozorio je Neven Ivandić iz Instituta za turizam, piše Dnevnik. 

Otok Vir s oko 4000 stanovnika ima čak 56.000 prijavljenih kreveta u turizmu i pravi je primjer prenapućene turističke destinacije. Usporedbe radi u Zagrebu, glavnom gradu, upola je manje turističkih kreveta. O ograničenjima ne razmišljaju, štoviše sve vide kao odličan model. "Sada ima jako puno stranaca koji su vlasnici tih nekretnina, koriste ih tijekom godine", rekao je načelnik općine Vir Marino Radović.

"Vlasnici tih nekretnina bave se i iznajmljivanjem. To što se nekada smatralo našim minusom, danas je plus", rekao je. Ministarstvo turizma donijelo je Zakon u kojem sve odluke o ograničenju broja apartmana i broja gostiju ovise o volji lokalne samouprave. Jasno je kako prave političke volje za borbu s prekomjernim turizmom još nema. Vrijeme polako curi, a slike iz svijeta mogu biti samo dodatno upozorenje.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 22:52