StoryEditor

Turisti bježe iz Vodica, nema vode, sve smrdi po fekalijama

Piše D  /  30.07.2021., 04:00h

Voda iz slavina je bila mutna i neugodno je zaudarala, mještani kažu po fekalijama, a problem je prijavljen poduzeću Vodovod i odvodnja u utorak u osam sati, piše ŠibenikIn.

"U utorak ujutro je voda koju smo pustili iz špine užasno smrdjela kao da smo otvorili septičku jamu i bila je zamućena. Zvali smo u Grad Vodice, međutim oni su se oglušili, a nakon toga sve smo prijavili i Vodovodu te su ljudi došli ovdje. Išli smo okolo i upozoravali susjede da je voda zagađena, zamislite da je netko to popio, pa potrovali bi se svi. Bavimo se iznajmljivanjem apartmana i dosta turista je otišlo nakon ovoga", kazala je gospođa Marija Juras koja živi u blizini, a njezin turist iz Poljske dodao je da je šokiran situacijom te da se zgrozio kada je vidio da iz cijevi curi voda zagađena fekalijama.

Uzrok onečišćenja nelegalna bušotina

Djelatnik Vodovoda i odvodnje je izašao na teren i utvrdio kako voda nije zdravstveno ispravna. "Kao uzrok onečišćenja utvrdio je nelegalnu bušotinu za navodnjavanje zelene površine koja je napravljena na cjevovodu za opskrbu pitkom vodom u vlasništvu Vodovoda i odvodnje d.o.o. u vrijeme gradnje stambenog objekta, u kojem se nalazi 8 stanova na adresi u Vodicama Prvićka ulica bb", priopćeno je iz Vodovoda.

"Utvrđeno je da je nelegalna bušotina neovlašteno spojena na vodoopskrbni cjevovod od strane fizičke osobe – investitora i izvođača predmetne stambene zgrade građevine u Vodicama Prvićka ulica BB, čime je došlo do kontaminiranja našeg sustava za opskrbu pitkom vodom", dodaje se u priopćenju Vodovoda i odvodnje.

Radi se o zgradi čiji je investitor Zoran Josipović, poduzetnik i član HDZ-a koji se spojio na vodovodnu mrežu i nelegalnom bušotinom onečistio pitku vodu u najmanje tridesetak kućanstava.

Susjedi napadaju Josipovića prozivajući ga da je ovakvo zagađenje u najmanju ruku teroristički čin. Neki od njih su mu ponudili zagađenu vodu iz njihovih slavina da je popije. Traže da netko odgovara za ugroženo zdravlje tridesetak kućanstava. Proteklih je dana, naime, nekoliko njih imalo probavnih tegoba, a neki su dobili i osipe pa sumnjaju kako su fekalije u njihovoj vodi prisutne duže vrijeme.

Podnesena kaznena prijava

Vodu je, uz Vodovod i odvodnju, zdravstveno ispitao i Zavod za javno zdravstvo i oba nalaza pokazala su kako voda nije za uporabu, a korisnici su o tome obaviješteni.

"S obzirom na to da je opisanim ponašanjem počinjeno kazneno djelo ugroze života i zdravlja ljudi, Vodovod i odvodnja d.o.o. je protiv počinitelja podnio kaznenu prijavu nadležnoj Policijskoj upravi te o svemu obavijestio nadležne inspekcijske službe", priopćeno je iz Vodovoda.

Vodičani dobivaju vodu auto-cisternom

Voda se Vodičanima u tom dijelu naselja dostavlja auto-cisternama, a prema informacijama iz Vodovoda, obavljaju se ispitivanja i dezinfekcija vodoopskrbnog cjevovoda kako bi se uspostavila redovita i uredna vodoopskrba.

Normalizacija stanja se, prema priopćenju iz Vodovoda, očekuje danas u večernjim satima.



Šibenska policija tvrdi da nije zaprimila prijavu

Investitor stambene zgrade u Prvićkoj ulici koji je izazvao cijeli problem, Zoran Josipović, tvrdi kako je uzrok problema bilo puknuće cijevi navodnjavanja.

"Cijev je sanirana i voda više ne teče. Ovo što se dogodilo nema veze s izgradnjom zgrade koja ima sve dozvole i koja je izgrađena po svim propisima", kazao je Josipović.

Susjedi smatraju ovaj čin terorizmom

"Nije riječ o nelegalnoj bušotini, dakle zgrada ima legalne priključke za vodu i sve ostalo, to je bušotina za navodnjavanje zelenih površina oko objekta. To je bunar na 30 metara dubine i nema veze s fekalnim vodama u zgradi, nije blizu fekalija i ne znam kako je došlo do ove situacije. Sustav je više od godinu dana radio kako treba i očito je došlo do problema, ja ne znam zašto i meni je stalo da što prije to riješimo i otklonimo smetnje. Ne mogu vam opisati koliko mi je žao i koliko sam pod stresom dok gledam susjede oko sebe, trudimo se riješiti problem", kazao je Zoran Josipović.

"Što se tiče natpisa da sam nelegalno priključen, zgrada je legalno priključena na vodoopskrbnu mrežu i imamo svu dokumentaciju. Za sve nastale štete stojim na raspolaganju svima i nadoknadit ću štetu svima. Da je dignuta kaznena prijava protiv mene vidio sam u medijima i nitko me do sad nije kontaktirao", dodao je Josipović kojeg su tijekom davanja izjave napali susjedi te se brzo udaljio.



ŠibenikIn neslužbeno je doznao da je uzrok onečišćenja vode njegovo nelegalno spajanje na vodovod i da je na mjestu događaja bila i policija, no u šibenskoj policiji nisu potvrdili taj slučaj. "Nismo zaprimili dojavu, ali se žalila gospođa da nije dobila rezultate ispitivanja, da ih čeka tri dana i da voda smrdi. Uputili smo je na druge nadležne institucije", rečeno je u policiji.

Uz Josipovića, stanovnici prozivaju i dogradonačelnika Stipu Bosotina

Navodno, ovo nije jedini problem koji se pojavio. Mještani se već neko vrijeme boje za zdravlje svojih obitelji.

"Osim zagađenja prije dva dana, problem imamo još od izgradnje ove dvije zgrade u ulici iz kojih zimi cure slivne vode na koje se nakupljaju komarci i žabe i širi nesnosan smrad. Unazad dva mjeseca problem se proširio i pitkom vodom radi nelegalnih radnji na vodovodnim cijevima te se javljaju i zdravstveni problemi  crijevne i kožne bolesti. Zanimljivo je da uz glavnog investitora Zorana Josipovića i sadašnji dogradonačelnik Stipe Bosotin koji je u vrijeme izgradnje objekta bio član Nadzornog odbora Vodovoda te je očigledno bio upoznat sa ovim radnjama, a problem se pokušava prikriti", kazao je stanar Prvićke ulice Mario Relja.

"Nameće se pitanje sigurnosti izgrađenih objekata te da li postoje ilegalne radnje kojima su svjesno ugrozili živote i zdravlje svih nas a najviše smo zabrinuti za našu djecu Konzumacija i korištenje ove vode odrazit će se na njihovo zdravlje. Obzirom da smo oštećeni, narušena nam je reputacija, a odlaze nam i turisti zbog zagađene vode. Rješenje koje je Vodovod ponudio, odnosno pročišćavanje cijevi i vode opet nije trajno rješenje jer od straha tu vodu ni kad je dobijemo ne vjerujem da ćemo piti. Najbolje bi spojiti se na drugi odvod cijevi i to ćemo i tražiti od Grada i Vodovoda", dodao je Relja.

Fekalije cure po cesti

Prema riječima susjeda, iz septičkih jama spornih zgrada cure fekalije po cesti, a zbog toga je svima ugroženo zdravlje.

"Osim što su fekalije ušle u vodu u utorak, problem je i što se iz tih zgrada ispuštaju fekalije po cesti jer nitko očito te septičke jame ne prazni pa nam tu po cesti cure fekalije. Kada smo se žalili rekli su da je bilo puknuće cijevi. Ja ispred ovih zgrada nikad nisam vidio da cisterna prazni jamu. Fascinantno mi je da je netko imao hrabrosti ugroziti zdravlje ljudi. Mi danas i kada dobijemo vodu nakon što budu isprane cijevi kemikalijama sigurno je od straha za zdravlje nećemo uopće koristiti", kazao je Zagrepčanin Gordan Vlajčević koji ima stan u blizini i tu ljetuje s obitelji. 

Vodicama se širi nesnosan smrad fekalija

Stanari ulica Blata i Prvićka velikim problemom smatraju nedostatak kanalizacije u tom dijelu grada. Sve zgrade zbog toga imaju septičke jame. Kako bi se izbjegli troškovi pražnjenja jama, neki se odlučuju fekalije ispustiti po cesti što uzrokuje nesnosan smrad na ulicama Vodica.  

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:42