StoryEditor

Turci u Njemačkoj protiv kritike na račun Erdoganovog režima

Piše D  /  05.12.2017., 06:12h

„Samo 12 posto ispitanih građana turskog porijekla opravdava kritiku na račun turskog predsjednika u njemačkoj javnosti“, javlja NDR pozivajući se na ispitivanje javnog mnijenja instituta Data 4U.

Unatoč učestalom kršenju ljudskih prava, autoritarnom vladanju i proizvoljnom uhićenju njemačkih državljana u Turskoj, 44 posto ispitanih nije zadovoljno slikom Turske u njemačkim medijima.

Pritom nema razlike s obzirom na to radi li se o predstavnicima prve, druge ili treće generacije Turaka koji žive u Njemačkoj. Većina ispitanih se doduše u Njemačkoj osjeća dobro, ali 52 posto smatra da se odnos između Turaka i Nijemaca posljednjih godina pogoršao.

Pritom postoje razlike u rezultatima ovisno o stupnju naobrazbe i integracije.

„Visokoobrazovani i dobro integrirani građani turskog porijekla su i najkritičniji prema Erdoganu i njegovom režimu. Kod slabije obrazovanih naglo raste podrška Erdoganu“, kaže direktor instituta Data 4U Joachim Schulte.

Na referendumu o ustavnim promjenama u Turskoj koje idu u korist Erdogana, održanom u proljeće ove godine, njemački Turci su sa 63 posto glasova odabrali promjene, što je mnogo više nego u samoj Turskoj, gdje je Erdoganov prijedlog podržalo 51,4 posto građana.

Ovakav rezultat je ponovno potaknuo rasprave o promašenoj integracijskoj politici prema tzv. gastarbajterima proteklih desetljeća.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:36