StoryEditor

Trump otvorio vrata trgovinskom ratu s Kinom

Piše D  /  15.08.2017., 05:08h

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je istragu o navodnoj kineskoj krađi američkog intelektualnog vlasništva, naglasivši da će štiti američke radnike i inovacije. Kina je odmah osudila taj potez i najavila da će  braniti svoje interese ako SAD našteti trgovinskim odnosima.

Potpis na memorandum kojim SAD otvara potencijalni trgovinski rat s Kinom Trump je nazvao vrlo važnom odlukom. Predsjednik je ovlastio predstavnika za trgovinu Roberta Lighthizera da za godinu dana odluči treba li istražiti kinesku praksu koja navodno prisiljava američke kompanije u Kini da ustupe intelektualno vlasništvo. Trump je poručio: "Ovo je tek početak". Američka administracija procjenjuje da kineska krađa intelektualnog vlasništva vrijedi i do 600 milijardi dolara. Trump je još tijekom kampanje optuživao Kinu za nepoštenu trgovinu i devalvaciju juana, što pogoduje kineskom izvozu u SAD, prenosi HRT.

Nije trebalo dugo čekati odgovor iz Pekinga. Kina je poručila da trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama ne vodi nikuda i da će u njemu izgubiti obje zemlje. "Mislimo da SAD ne bi trebao uništavati multilateralna pravila, a svaki trgovinski protekcionizam SAD-a naštetit će trgovinskim odnosima i interesima tvrtki s obje strane. Ako SAD ne poštuje principe multilateralne trgovine, Kina neće sjediti skrštenih ruku, već primijeniti proporcijalne mjere i odlučno zaštiti zakonska kineska prava", izjavila je glasnogovornica kineskog MVP-a Hua Chunying.

Trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva neće skoro, ali dolazi, upozoravaju analitičari. SAD je drugi trgovinski partner Kini, nakon Europske unije, a trgovinski razmjena iznosi 599 milijardi dolara, dok je američki deficit ogromnih 367 milijardi. Eventualni trgovinski rat ne bi bio dobar ni za Kinu, ni za SAD, ali ni za svjetsko gospodarstvo.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:57