StoryEditor

Trump kao slon u staklani

Piše D  /  30.07.2021., 00:28h

Američki predsjednik Donald Trump ponašao se na sastanku na vrhu NATO-a kao diplomatski neotesanac. Zakasnio je. Gurnuo je crnogorskog premijera u stranu kako bi stao u prvi red. Koristio je ceremoniju planiranu kao kratki svečani pozdravni govor za višeminutni napad na saveznike. Trump je od članica NATO-a tražio imaginarni novac koji mu ne pripada. On je provocirao, izazivao. Mnogi šefovi država i vlada bili su šokirani. Čak ni američka delegacija pri NATO-u nije računala s time da će Trump opet inscenirati jedan od svojih groznih samoinicijativnih nastupa. America first? Trump first! DW.

Riegert Bernd Kommentarbild App

Bernd Riegert

Navodi na razmišljanje to što se američki predsjednik nije, kao svi njegovi prethodnici, izričito izjasnio za solidarnost u Savezu i podršku saveznicima u slučaju ratne opasnosti. Smatra li on NATO ipak nepotrebnim? Opravdane su sumnje u Trumpovo stajalište. Mogu li se saveznici na Istoku stvarno pouzdati u to da će im SAD pomoći u slučaju ruskog napada? Sumnje u ozbiljnost SAD-a kao najvažnije zaštitničke sile poljuljale bi cijeli Savez. To će obradovati rusko vodstvo oko Vladimira Putina. Naposljetku Trump doprinosi destabilizaciji Saveza. Njegovo stajalište što se tiče Rusije ostalo je u Bruxellesu na sastanku NATO-a i dalje nejasno.

U svom vlastitom svijetu

Naravno da jedan američki predsjednik može pokušati usmjeriti Savez u željenom smjeru. No to je moguće samo s razumnim prijedlozima i argumentiranim uvjeravanjem. Ovaj Savez, a to čovjek s karakterom Donalda Trumpa možda nikada neće shvatiti, nije one-man-show.

Reakcije NATO-a i njemačke kancelarke, koju je Trump isprovocirao, bile su vrlo suzdržane. Ona se, doduše, pridržava zaključaka Saveza o rastu izdvajanja za obranu, ali javno šuti o neodrživim prigovorima američkog predsjednika. Nakon ovog mini samita u Bruxellesu nameće se pitanje: kako se dalje ophoditi prema populistu u Bijeloj kući? Na radnoj razini u Sjevernoatlantskom savezu je na to pitanje pronađen odgovor: jednostavno ignorirati. NATO u praksi i dalje provodi svoje zaključke i to uz pomoć američkih službenika i diplomata u Bruxellesu. Čudni predsjednik sa svojim nezgodnim mišljenjima očito živi u svom vlastitom svijetu. Stvarnost izgleda drugačije. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:57