StoryEditor

Trump iz temelja mijenja američku politiku u vezi s klimatskim promjenama

Piše D  /  29.07.2021., 18:13h

Američki predsjednik Donald Trump potpisat će u utorak sveobuhvatnu izvršnu naredbu u Agenciji za zaštitu životne sredine SAD-a (EPA), čiji je cilj suzbiti provođenje pravila o klimatskim promjenama, stavljajući američka radna mjesta ispred rješavanja problema klimatskih promjena, izvještava CNN.

Naredba znači veliku razliku između toga kako Trump i bivši predsjednik Barack Obama vide ulogu koju Sjedinjene Američke Države igraju u borbi protiv klimatskih promjena, te drastično mijenja pristup vlade rastućem nivou mora i rastućim temperaturama, što su posljedice klimatskih promjena, prenosi Fena.

Zvaničnik Bijele kuće u ponedjeljak je rekao da vjeruje kako vlada može u isto vrijeme "posvećivati pažnju okolišu i povećavati energetsku neovisnost", zahtijevajući od EPA-e da se fokusira na ono za što administracija vjeruje da je glavna misija ove agencije: čist zrak i čista voda.

Ono što je važnije od reguliranja klimatskih promjena jeste zaštita američkih radnih mjesta, kazao je ovaj zvaničnik.

Ovaj zvaničnik je rekao da pitanje klimatskih promjena zaslužuje pažnju, ali da on smatra da je "predsjednik bio veoma jasan kako neće voditi politiku koja ugrožava američko gospodarstvo."

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:34