StoryEditor

Trese se japanska vlada - ministar priznao krivotvorenje

Piše D  /  12.03.2018., 12:03h

Ministar financija Taro Aso danas je priznao da je njegovo ministarstvo krivotvorilo dokumente kako bi prikrilo ulogu premijerove supruge.

Ministarstvo financija prodalo je javno zemljište u Osaki privatnom poduzetniku koji otvara osnovne škole i vrtiće sa spornim obrazovnim programima, po cijeni 85 posto manjoj od tržišne. Skandal potresa vladu Shinza Abea još od 2016. Danas je njegov ministar financija Taro Aso javno priznao: "Od veljače do travnja prošle godine, financijski ured preradio je 14 dokumenata vezanih uz slučaj škole Moritomo. Ovo je iznimno ozbiljan slučaj i ja se duboko ispričavam".

Odgovornost prebacuje na niže dužnosnike, a ostavku ne namjerava podnijeti. Kao ni sam premijer, koji je prije obećavao da će odstupiti ako se dokaže umiješanost njegove supruge. Japanski mediji pišu da je pri lažiranju dokumentacije izbačena uloga premijerove supruge Akie Abe koja je, navodno, zagovarala pogodovanje. 

Tvrtka kojoj je prodano zemljište već drži vrtić koji je izazvao skandal zbog ultranacionalističkog programa u kojem se od djece traži da se klanjaju portretima carske obitelji, pjevaju himnu svakog jutra, obilaze vojna postrojenja i uče o carskoj etici žrtvovanja za domovinu iz 19. stoljeća. O programu vrtića pohvalno se izražavao i sam premijer, posljednjih godina prozivan zbog rehabilitacije japanskog militarizma.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:07