StoryEditor

Trener ostaje sam? Iz špilje bi danas mogli izvući sve dječake

Piše D  /  10.07.2018., 07:07h

7.29 - Prvi dan u špilji smo proveli 11 sati, jučer devet. Nadamo se da ćemo danas biti još brži. Ako sve bude išlo po planu, danas će svi biti vani, rekao je Narongsak Osatanakorn, voditelj operacije spašavanja.

6.55 - Tajlandske vlasti potvrdile su da je počela treća akcija spašavanja dječaka i njihova trenera iz špilje u kojoj su već više od dva tjedna. U misiji je krneulo 19 ronllaca, a unatoč jakoj kiši, zasad nema većih problema. Za spasit su ostala još četiri dječaka i njihov nogometni trener. Vlasti tvrde da će danas svi biti izvučeni.

Jučer izvukli četiri dječaka 

Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narastao na osam. Dječaci su u spilji od 23. lipnja, prenosi Hina.

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži. 

Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni. 

Ljudi diljem Tajlanda slave dosadašnji uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart koju pohađa šest zatočenih dječaka. 

"Vrlo sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani", rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew. 

"Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet", dodao je. 

Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika, a očekuje se da će iduća operacija krenuti u utorak poslijepodne po lokalnom vremenu, ako to dopuste meteorološke prilike. 

No nisu htjeli otkriti hoće li u idućem pothvatu pokušati izvući svih petero preostalih, a dosadašnji plan bio je izvlačenje njih četvero. Trener bi stoga u špilji mogao ostati još jednu noć.

"Ovisi o okolini. Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No ako to ne učini, to bi mogao biti izazov", zaključio je Narongsak. 

Dnevnik.ba

 

27. travanj 2024 03:16