StoryEditor

​Transparentnim i pravednim zapošljavanjem u školama zaustaviti odlazak mladih

Piše D  /  20.11.2017., 02:11h

"Kap koja je prelila čašu, nakon koje se odlučilo sastati nekoliko nastavnika i pokušati nešto poduzeti po pitanju pravednosti, korektnosti i objektivnosti, bila je kada smo primijetili da član Natječajnog povjerenstva u jednoj školi, koji odlučuje o tome tko će biti primljen, ne poznaje najbolje materiju o kojoj je bilo riječ. Dakle, on je pročitao pitanje i, na naša potpitanja; na što konkretno misli, da točnije definira pitanje, nije mogao konkretizirati. Usprkos tomu i primjedbama, i žalbama, koje su nakon toga upućene, Školski odbor nije reagirao. Sljedeće godine među članovima Natječajnog povjerenstva ove škole nije bilo spomenutog gospodina, ali se ne može biti sigurno da će i bez njega biti sve korektno, već da se mora iznaći rješenje koje će takve mogućnosti potpuno otkloniti", kazao je za Pogled.ba Željko Prskalo ispred Građanske inicijative Transparentno.

Podignuti transparentnost pri zapošljavanju

Prskalo kaže da je Građanska inicijativa Transparentno već neko vrijeme intenzivno radila pokušavajući definirati kako organizirati javne natječaje, da oni budu uistinu javni i transparentni. 

"Doprinos su dali i zaposleni djelatnici, kao i oni koji su radili povremeno i na ugovor na određeno vrijeme, kao i nezaposleni i oni koji su radili neki drugi posao dok čekaju posao u struci za koju su kvalificirani. I takav prijedlog, koji je produkt raznih stajališta i drugačijih pogleda i interesa, usuglašen i potpisan od sedam profesora, koliko nas je bilo taj dan na sastanku, upućen je Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a."

Kako bi se podignula razina transparentnosti pri zapošljavanju, iz Građanske inicijative Transparentno smatraju da postoji hitna potreba za jedinstvenim Pravilnikom na razini županije, s jasno definiranim, logičnim i pravedno balansiranim kriterijima, kako bi se preduhitrile i spriječile eventualne manipulacije. Također, predlažu način kako balansirati kriterije, koje stavke bodovati i kako napraviti dobar omjer elemenata koji se boduju. Kako navode, takav Pravilnik po kojem usmeni razgovor (pismeni test), ne smije biti presudan, jer subjektivni sud Natječajnog povjerenstva ne smije biti presudan pri odluci koja je kandidatima od životne važnosti. 

"Taj usmeni razgovor, intervju, nosi gotovo u svim školama najveći broj bodova. Pitamo se tko može u roku od pet minuta procijeniti sve vrijednosti i kompetencije jednog kandidata?!", naglasio je Prskalo.

Jedinstven kriterij za sve

"Da bi jedan natječaj bio uistinu javan, mora se javno i objaviti, bez skrivanja koja su konstantno radile pojedine škole. Građanska inicijativa je predložila da svi natječaji budu objavljivani na jednoj službenoj web stranici odobrenoj od nadležnog Ministarstva. Tražili smo da se trenutni kriteriji, po kojima škole zapošljavaju djelatnike, a sve škole u našoj županiji imaju različite kriterije, učine dostupnima svim potencijalnim kandidatima na javnim natječajima, po Zakonu o slobodnom pristupu na informacije", istaknuo je Prskalo te dodao da je Transparentno tražilo i da raspisivanje i provedba natječaja bude prije početka školske godine.

"Jer ako natječaji kasne ravnatelji škola direktno upošljavaju kandidate na dva, odnosno četiri mjeseca, a onda se te kandidate nastoji i zadržati do kraja nastavne godine. Imamo povratne informacije i od ovih kandidata, koji se stalno drže pod pritiskom, kojima se konstantno prekida radni odnos, traži se od njih da rade i ono što im i nije u opisu posla, a sve pod strahom da nikada više neće dobiti posao", navodi Prskalo.

"Tražili smo da se omogući uvid u dokumentaciju svih kandidata prijavljenih na natječaj; odnosno, da se pojednostavi proces provjere bodova primljenog kandidata. Tražili smo također pojednostavljivanje prijave bez skupih dokumenata. Ako na jedno radno mjesto aplicira često i preko pedeset kandidata, znači da je njih 49 bespotrebno bacilo novac na dokaz da se protiv njih ne vodi kazneni postupak (13,50 KM). A napomenimo da pojedine škole traže i liječničko uvjerenje koje je nekoliko puta skuplje. Zaboravlja se, ili se to namjerno radi, da su kandidati uglavnom nezaposlene osobe i da nemaju tih novaca."

"Obrazložili smo da je nerazmjeran odnos bodova pismenog testa i usmenog razgovora, intervjua, u odnosu na ostale tražene kriterije u raspisanim natječajima. Jer, smatramo, da usmeni razgovor ne smije biti presudan, jer je takva ocjena subjektivna i nije odraz stvarne kvalitete i kompetentnosti kandidata. A pismena provjera znanja je kao preduvjet upošljavanju u sukobu sa zakonom. Članak 84 Zakona o osnovnoškolskom obrazovanju, te Članci 95, 96, 97 Zakona o srednjoškolskom obrazovanju jasno definiraju kriterije određivanja stručne spreme", ocijenili su iz Građanske inicijative Transparentno.

Nelogično bodovanje

Iz Transparentno smatraju da bi se prvenstveno trebala bodovati: stručna sprema, stručni ispit, iskustvo u struci, čekanje na posao u struci (pa i za vrijeme rada izvan struke), prosjek ocjena s fakulteta, dok intervju ne smije biti presuda, te bi trebao nositi minimalan broj bodova u odnosu na ostale kvalifikacije kandidata.

"Ministar Hadžović ozbiljno je shvatio naše prijedloge jer je primijetio da smo iskreni i bez ikakvih skrivenih namjera, jer nam je stalo da sustav pri zapošljavanju bolje funkcionira i da su naši prijedlozi utemeljeni na ozbiljnom istraživanju i višegodišnjem iskustvu mnogih kandidata, te je njegov tim uvrstio najbitnije stavke rezultata naših istraživanja u prijedlog Kriterija o zapošljavanju predviđenih za osnovane i srednje škole naše županije. Te nas je, kao svojevrsnog partnera, uz svoj stručni tim, pozvao na predstavljanje jedinstvenih Kriterija, o čemu je pisao i Pogled.ba", istaknuo je Prskalo. 

Službeni je stav građanske inicijative Transparentno, navodi Prskalo, jeste da ponuđeni kriteriji nisu savršeni, ali nude mnoge kvalitetne promjene i pozitivan su korak u ujednačavanju prava svih kandidata koji pristupaju natječajima, a što im i Zakon treba i mora osigurati.

"Sami pojam jedinstvenih kriterija na razini županije je jedan veliki korak. Dovodi kandidate u ravnopravniji položaj i oslobađa ih višemjesečnih procedura traženja kriterija po školama da vide što pojedina škola boduje. Kandidati se, također, oslobađaju nepotrebnih troškova i procedura pri prijavi na natječaj. Do izražaja dolaze uspjesi kandidata, radni staž, čekanje na posao u struci, napredovanje... Rasterećuje se škole,  školske odbore, inspektorat, i otklanja se moguće vanjske pritiske na njih."

Prskalo smatra da je ovo prilika koja se ne smije propustiti i da treba apelirati i na sindikate, jer oni imaju mehanizme da kriteriji postanu dio Kolektivnog ugovora. 

"Od rezultata koje je građanska inicijativa Transparentno postigla mogli bismo navesti da već sve škole šalju svoje natječaje na Zavod za zapošljavanje. U mnogome se olakšao pristup pojedinim pravilnicima po kojima škole upošljavaju; olakšao se i pristup dokumentaciji primljenog kandidata. A, možda ponajviša zasluga naše inicijative jest da se uspjelo postići da se o potrebama novog Pravilnika o upošljavanju u školstvu priča i govori na svim razinama i da sve više odgovornih uviđa da će jedinstven pravilnik morati uskoro zaživjeti, ako ne kao kriteriji o zapošljavanju, a onda kao novi jedinstveni Pravilnik, kao dio novog Zakona, ili kao dio Kolektivnog ugovora", zaključuje Željko Prskalo.

Ogorčenost mladih načinom zapošljavanja

Transparentno također smatra da se sa svim ovim problemima pri zapošljavanju može povezati i masovni odlazak mladih jer se  ne može ne primijetiti ogorčenost načinom zapošljavanja i nebrigom vlasti da se učini nešto po pitanju uređenja države. 

"Evo, konkretno sada, vezano za ove Kriterije koje je ponudilo Ministarstvo prosvjete, mnogi ne žele prihvatiti, a da nemaju konkretan i valjan razlog. To je čista destrukcija na djelu. To je kao među djecom, destruktivni su uvijek najbučniji, to znaju svi koji su ikada kročili u školu. A oni koji bi učinili nešto kvalitetno, ne mogu doći do riječi, ili se boje reći svoj stav, zbog onih bučnih", ocjenjuje Prskalo te dodaje da su trenutno najveća "kočnica" transparentnog zapošljavanja ravnatelji i Školski odbori, ali i sindikati koji su zapustili ovu stavku.

"Kada dobijemo poruku u inbox naše FB stranice Transparentno koja počinje riječima: ‘Molim anonimno‘, onda nam to govori dvije stvari, da nam ljudi vjeruju, da su prepoznali naša zalaganja, ali i da se boje i ne žele imenom i prezimenom izići u javnost, što mi, naravno, i poštujemo, jer nam je svako iskustvo zlata vrijedno", zaključio je Prskalo na kraju te pozvao sve koji su vezani za školstvo i javne natječaje da ih slobodno kontaktiraju na Facebook stranici Transparentno i Facebook grupi Transparentno (zapošljavanje) ili telefonski na broj 063 443-541.

D.M./Pogled.ba

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:59