StoryEditor

Todorić najavljuje pokretanje ocjene ustavnosti lex Agrokor

Piše D  /  21.11.2017., 08:11h

Iako je riječ o zakonu koji je priznat u Britaniji, Todorić posebno ističe da su lex Agrokor tri susjedne, prijateljske države- Srbija, Bosna i Hercegovina i Slovenija odbile priznati, prenosi Hina.

Posebno ističe da "Slovenija, zemlja članica Europske Unije, koja primjenjuje norme i vrijednosti koje i Hrvatska mora primjenjivati, jasno je izrazila stav da se ovaj zakon ne može priznati u takvom pravnom okviru".

Todorić, protiv kojega je pokrenuta istraga u slučaju Agrokor, u objavi ističe kako je njegov koncern "u tržišta, sinergije, razvoj novih tehnologija, industrija, novih kompanija, utrošio milijarde eura i to skupim financiranjima. Stvorili smo nove vrijednosti,otvorili tisuće radnih mjesta, postali internacionalno konkurentni. Sve to preko noći uništava korumpirana država kojom upravljaju lobisti, savjetnici i strvinarski fond", ustvrdio je na blogu.

Todorić, koji je u travnju pokrenuo proces aktivacije lex Agrokor, danas pak tvrdi da su radnje izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka "apsolutno protuzakonite, štetne ne samo za koncern nego i za Republiku Hrvatsku, njezino gospodarstvo i proračun". 

"Događa se pljačka i urušavanje sustava, od početka je jasno da će lex Agrokor proizvesti nesagledive posljedice", ističe na blogu Todorić koji premijeru Andreju Plenkoviću poručuje da  svaki dan priča o Agrokoru, a "svjesno ga uništava".

 Todorić ocjenjuje da je lex Agrokor štetan za sve koji imaju legitimne interese za uspjeh Agrokora - vlasnika, investitore, radnike, dobavljače, hrvatsku državu, kao i države u regiji u kojima Agrokor ima svoje tvornice.

"Naše je gospodarstvo, zbog neustavnog Lexa izgubilo sinergijske potencijale i tržišta koja smo moj tim i ja gradili desetljećima. Štete za Agrokor, ali i Republiku Hrvatsku već se mjere u milijardama"", smatra Todorić.

Istraga protiv Todorića i njegovih suosumnjičenika u ponedjeljak je postala pravomoćna jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbacio žalbe obrane na odluku o pokretanju istrage koju je tužiteljstvo donijelo još 18. listopada,  a njegov odvjetnik Čedo Prodanović, izjavio je u utorak da je Todorić ponudio mogućnost da ga ispitaju britanski istražitelji.

Uz Todorića i njegove sinove Antu i Ivana istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu "nepripadnu imovinsku korist" od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:51