StoryEditor

Tko je srpski tajkun koji pokušava kupiti Kraš?

Piše D  /  19.09.2019., 09:09h

Nebojša Šaranović, srpski “kralj papira”, ušao je u vlasničku strukturu Kraša. Tko je tajanstveni kupac koji je posljednjih dana kupovao dionice Kraša i značajno im podigao cijenu, otkriveno je jučer nakon što je njegova kompanija Kappa Star Limited prešla udio od pet posto pa je informacija o identitetu kupca bila objavljena na Zagrebačkoj burzi, piše Index.hr.

Njegov interes za Kraš ne bi trebao nikog čuditi

Šaranović, koji je rođen 1964. godine u Prištini, jedan je od najpoznatijih srpskih biznismena. Od 1993. do 2003. godine živio je i radio u Moskvi, a svoju kompaniju Kappa Star Limited, koja ima sjedište na Cipru, osnovao je 2000. godine. Prozvan je “kraljem papira” jer u vlasništvu ima kompanije poput Umke i Papir Servisa, koje se bave papirnim proizvodima.

No, ne čudi njegov interes za Kraš. Naime, u njegovom portfelju je i kompanija Crvenka koja se bavi proizvodnjom slatkiša, a na hrvatskom tržištu je vjerojatno najpoznatija po Jaffa keksima.

Kappa Star grupa na svojim stranicama predstavlja se kao “investicijska kompanija". U portfelju koji je podijeljen na tri divizije – papirnu, prehrambenu i nekretninsku – nalaze se Fabrika kartona Umka – Beograd, Fabrika biskvita i keksa Jaffa – Crvenka, Papir servis FHB – Beograd, Ekostar Pak – Beograd, Fabrika biskvita i keksa Banini – Kikinda, kao i nekretnine na nekim atraktivnim lokacijama u Beogradu.

Zapošljava oko 2500 radnika

Grupa je prošle godine imala prihod od oko 240 milijuna eura, dok je bruto dobit iznosila 29,1 milijun eura. Krajem prošle godine zapošljavali su 2526 radnika.

Najveći pojedinačni dioničar Kraša trenutno je Mesna industrija braća Pivac koja drži preko 30 posto dionica, a na drugom mjestu su radnici Kraša kroz ESOP program koji drže preko 18 posto dionica. Koji su daljnji planovi Šaranovića s Krašem, još uvijek je prilično nejasno jer je na relativno nelikvidnoj burzi poput Zagrebačke vrlo teško steći značajniju količinu dionica, a da cijena ne ode “u nebo”.

Mesna industrija braća Pivac početkom prošloga tjedna najavila je ponudu za preuzimanje, nakon čega je znatno porastao promet tom dionicom, a uslijedio je i veliki rast njene cijene pa se u jednom trenutku početkom ovog tjedna njome trgovalo i po cijeni od čak 890 kuna, što je njezina najviša razina još od 2007. godine i rasta njene cijene.

Po podacima iz obavijesti koju je Kraš dobio od tvrtke Kappa Star Limited, ta je tvrtka prag od 5 posto prešla u ponedjeljak, 16. rujna, kada je na Zagrebačkoj burzi kupila 1319 dionica Kraša ili 0,088 posto dionica, a nakon te kupnje je imala ukupno 80.166 dionica Kraša ili 5,349 posto.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:26