StoryEditor

Tko je Širokobriježanin uhićen u istrazi s Lučićem?

Piše D  /  15.11.2017., 10:11h

Od 1999. godine, kada ga je sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica prvi put imenovala stečajnim upraviteljem u stečaju Komercijalne banke iz Zagreba, do danas, vodio je stečajeve pedesetak tvrtki.

Vođenje stečaja nad velikim dijelom tih tvrtki povjerila mu je upravo sutkinja Vesna Malenica, koja je zajedno s njim i još nekoliko osoba u utorak privedena zbog sumnji u izvlačenje novca iz tvrtki u stečaju.

Pero Hrkać rođen je u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini prije 60 godina. Nakon završene franjevačke gimnazije u Visokom, upisao je studij teologije i filozofije u Sarajevu, ali ga je put odnio u drugom, pragmatičnijim smjeru – studirao je i završio Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Poduzetnički je duh, kako se 2014. pohvalio novinaru Poslovnog tjednika Saši Paparelli pokazao još u studentskim danima kad je nabavio kompjutor Commodore 64, priključio ga na crno bijeli televizor i vodio poslovne knjige za kafiće.

Rad u prosvjeti

Hrkać se nakon diplome zaposlio u prosvjeti, kao profesor na Ekonomskoj školi u Zagrebu, a 1987. je prešao u ondašnju Poslovnu zajednicu izdavača i knjižara Hrvatske koja je baš u to vrijeme na Zagrebačkom velesajmu pokrenula Interliber i Educu, sajmove koji su opstali do danas, piše Jutarnji.hr.

Od 1990. do 1999. Hrkać je radio u nizu tvrtki na menadžerskim položajima: kao direktor tvrtke Sava – Zagreb d.d., početkom devedesetih kao distributer Poljoprivrednog kombinata Beograd za područje Hrvatske koji je uz ostalo po Hrvatskoj distribuirao i bombonijere “Car Lazar i Carica Milica”. Zamjenik komercijalnog direktora u poduzeću Voće, u vlasništvu Jure Klarića, postao je 1994., a već 1995. je bio suosnivač Hercegovina produkta.

Zatim je 1997. postao komercijalni direktor za asortiman u Kutlinoj Dioni, zadužen za izgradnju prodajnih centara.

U Širokom Brijegu otvorio je veliki opskrbni centar Dione koji će kasnije biti prodan Lijanovićima. Kad je 1999. Diona otišla u stečaj, Hrkać se zaposlio u osječkoj Saponiji kao šef prodaje za sjevernu Hrvatsku, ali tu se zadržao tek koji mjesec. Iste godine, odlukom gore navedene sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu Vesne Malenice, koja će postati jedna od važnijih osoba u njegovu životu, imenovan je stečajnim upraviteljem Komercijalne banke iz Zagreba.

Prekretnica u karijeri

Ta će odluka biti prekretnica u Hrkaćevoj karijeri – od tada do danas zanizat će se njegova imenovanja za stečajnog upravitelja u nizu tvrtki i banaka. Stečajni postupak Glumina banke kojeg je 2002. dobio također odlukom sutkinje Vesne Malenice traje još i danas.

“Taj me posao zainteresirao jer u njemu možeš imati svoj stav. Doduše, stav vam može donijeti i probleme, kao kad mi je pred 10-ak godina zapaljen automobil“,  kazao je 2014. novinaru Poslovnog dnevnika govoreći o poslu stečajnog upravitelja.

Sutkinja Malenica ga je 2012. imenovala stečajnim upraviteljem TŽV Gredelja. Bit će to za mnoge radnike te tvrtke kojima je udijelio otkaze traumatičan stečaj. U travnju 2015. otpušteni radnici Gredelja prosvjedovali su pred sjedištem DORH-a u Zagrebu tražeći od USKOK-a do postupi po prijavama koje su protiv Hrkaća podnijeli mjesecima ranije.

Stečaj TŽV Gredelj još uvijek traje, a prema Hrkaćevim najavama bi trebao biti okončan 2018. dokapitalizacijom.

Novi Stečajni zakon

Kako bi se stalo na kraj spregama pojedinih sudaca i stečajnih upravitelja, pojavi koja je u javnosti kolokvijalno nazvana “stečajna mafija”, početkom 2015. stupio je na snagu novi Stečajni zakon.

Po tome zakonu, suci više nisu mogli sami odabirati stečajne upravitelje, već ih je s liste upravitelja, nasumičnim algoritamskim odabirom, birao kompjutor. Izvanredni profesor osječkog Ekonomskog fakulteta Domagoj Sajter proveo je opsežno znanstveno istraživanje kako bi ustanovio je li novi Stečajni zakon prekinuo godinama građene sprege između pojedinih sudaca i pojedinih stečajnih upravitelja.

Rezultati su bili iznenađujući.

Odškrinuta vrata

Novi je Stečajni zakon samo u jednoj odredbi predvidio iznimku – ostavio je sucu mogućnost da iznimno, kad je riječ o stečaju tvrtki s velikom imovinom, stečajnog upravitelja odabranog slučajnim kompjutorskim odabirom zamijeni s drugim ako smatra da onaj kojeg je odabrao kompjutor nije dovoljno stručan za složeni stečaj.

Sajterovo istraživanje je, međutim, otkrilo da ta “odškrinuta vrata” koja je ostavio novi Stečajni zakon jedan krug sudaca obilato koristi da bi dalje favorizirao određene stečajne upravitelje.

Među najučestalijim parovima sudaca i upravitelja, Sajter je tako pronašao i sutkinju Vesnu Melenicu i stečajnog upravitelja Peru Hrkaća. Samo u studenom 2016. sukinja Malenica osam je puta iskoristila ovu zakonsku iznimku i za stečajnog upravitelja postavila upravo Peru Hrkaća.

Oni, međutim, kako pokazuje Sajterovo istraživanje, nisu i jedini takav par.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:38