Obrazac pretrage

Balkan na mukama od vjetra, leda i snijega

Problemi na sve strane

06.01.2017 - 21:34

Balkan na mukama od vjetra, leda i snijega

Jug Srbije odsječen, mobilizirana vojska. U Hrvatskoj zbog bure nema veza s otocima.

Dan i pol snažnih snježnih padalina i nepripremljenost vozača doveli su do općeg prometnog kaosa u Srbiji. Ništa bolje nije ni u Hrvatskoj.  

Srbija: Vojska i žandarmerija svim snagama na terenu

Promet na autocesti od Niša k Leskovcu danas je prekinut u cjelosti zbog lančanog sudara. AMSS objavio je kako večeras pušten za putnička vozila, ali je za teretna vozila i autobuse i dalje u blokadi. 

RTS pak javlja kako je jedna traka autoceste od Leskovca k Beogradu otvorena, a zatvoren je promet iz Beograda od Leskovca do Niša. 

Istovremeno, zaustavljen je promet na starom putu za Beograd kod Gornje Toponice jer su se zaglavila dva autobusa “Niš ekspresa“. Alternativna xesta od Aleksinca prema Nišu također je u blokadi zbog prometne nezgode, saznaje B92.

U današnjem lančanom sudaru povrijeeđeno je sedamnaestoro ljudi, među kojima je šestero djece. 

Prema dostupnim informacijama, u okolici Niša smetovi na pojedinim cestama visoki su i do dva metra, a snijeg koji neprekidno pada 36 sati odsjekao je od svijeta 10.000 ljudi iz okolice Sjenice. Sve ceste su zametene, osim onih u samome gradu. 

"Jug Srbije je pod velikim snježnim nanosima, imali smo danas dvadesetak intervencija, 22 osobe su evakuirane i spašene", rekao je načelnik Sektora za izvanredne situacije Predrag Marić. 

"Žandarmedija je već tu i Vojska Srbije je u cijelosti mobilizirana, sve svoje snage, mehanizaciju i ljudstvo je stavila na raspolaganje", rekao je Marić novinarima kod motela "Nais". 

Marić je rekao kako snijeg i dalje pada u okolici Prokuplja, Pirota, Vranja i Surdulice i apelirao na sve da bez prijeke potrebe ne kreću na put i, ukoliko već to moraju, koriste zimske gume i ostalu zimsku opremu. 

U evakuaciji zametenih putnika na autocesti sudjelovale su tijekom dana i sve raspoložive snage žandarmerije Srbije.

Hrvatska: Cestama lete kontejneri, ne voze zrakoplovi, trajekti...

DHMZ je izdao crveni, najveći stupanj upozorenja za cijelu obalu, a tiče se vjetra i ekstremno niskih temperatura zraka.

Zbog jake bure u u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split s otocima, a u prekidu su i trajektne linije.

Jaki udari bure u Novigradu su potopili osam brodova. Na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra.

Jutros, na više mjesta u Splitu, vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na prometnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo. HRT javlja kako najžešće puše u Jesenicama i Dubrovniku te na Paškome mostu gdje je izmjeren udar od 218 kilometara na sat.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je i autocesta A1 izmedju cvorova Sveti Rok i Posedarje te Paski most. Na cesti izmedju Obrovca i Kruseva udar bure okrenuo je kamion zagrebackih registarskih oznaka.

U Lici, uz snježni pokrivač u od 15 centimetara u Gospiću do 30 cm na Sjevernom Velebitu, osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podgorju puše brzinom većom od 150 kilometara na sat.

Na Zavižanu su snježni smetovi mjestimice viši od jednog metra.

Ekipe državne službe za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i volontera obilaze staračka domaćinstva u udaljenijim selima, donoseći im potrebite namirnice i ogrijevno drvo.

Prema informacijama na stranicama HAK-a, za sav promet zatvoren je most dr. Franja Tuđmana, a kako su odgovorili iz Lučke kapetanije Dubrovnik, brod Postira koji povezuje Elafitsko otočje s Dubrovnikom jutros nije isplovio s otoka Šipana.

Dnevnik.ba

Komentari

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Dnevnik.ba ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.

Slične teme