StoryEditor

Svi požari oko Splita lokalizirani, na terenu sedam očevidnih ekipa

Piše D  /  30.07.2021., 03:50h

Svi požari s kojima su se vatrogasci borili na širem splitskom području proteklih dana lokalizirani su iako se na njima još aktivno dežura, a na terenu od Tugara do Splita nalazi se sedam očevidnih ekipa i vještaka koji bi trebali utvrditi uzrok toga najvećeg požara na ovome području.

Po informacijama Županijskog vatrogasno-operativnog centra (ŽVOC) lokaliziran je požar u Srinjinama, Račniku, Podstrani i Žrnovnici u kojima je izgorjelo 4300 hektara borovine, visokoga i niskog raslinja, poljoprivrednih površina, maslinika i voćnjaka. Vatrogasci su i ovu noć na terenu sanirali požarište, te na njemu aktivno dežuraju i dalje.

Ne gori više ni u Dugobabama. Tamo je vatra lokalizirana  te gasitelji saniraju rubne dijelove. Uništeno je 200 hektara hrastovine, te visokoga i niskog raslinja. 

I Požar na Planom Putu u Prpuši kod Šestanovca je lokaliziran, a u njemu je izgorjelo 800 hektara borove šume, niskog raslinja i poljoprivrednih površina.

Vatrogasci su u četvrtak ujutro oko 7 sati primili dojavu o požaru iznad Otišića kod Vrlike. Gori trava i nisko raslinje na nepristupačnom i miniranom terenu, a vatru gasi kanader.

Županijski Centar 112 medijima je poslao kratko priopćenje u kojem navode da su, prema podacima Odjela za zrak, svi praćeni parametri sukladno Zakonu o zraku tijekom srijede i noći sa srijede na četvrtak bili ispod dopuštenih graničnih vrijednosti. Podaci sa svih mjernih postaja Split, Karepovac, Solin i Kaštela ukazuju da je stanje stabilno i da razloga za zabrinutost naših građana nema. Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) nastavit će pratiti kvalitetu zraka, stoji u priopćenju Županijskoga Centra 112, navodi HRT. 

Jedan vatrogasac kolabirao, trojica lakše ozlijeđena u prometnoj nesreći

Jučer popodne jedan je vatrogasac iz Zagreba kolabirao te je prevezen u splitsku bolnicu. Zbog lakših ozljeda zbrinuta su i trojica vatrogasca koja su se u Dugobabama prevrnula u malom vatrogasnom vozilu.

Iz HEP-a doznajemo da je sinoć struju dobila većina potrošača u središtima požarom pogođenih mjesta. Oštećena niskonaponska mreža užurbano se popravlja, a do udaljenih kuća trebat će postaviti nove stupove i razviti mrežu. Kažu da bi taj posao trebao biti završen danas ili idućih nekoliko dana.

Požar ogolio još jednu ljudsku sudbinu - baka Zorka treba pomoć!

Nakon što je premijer građanima na područjima zahvaćenima požarom obećao kako će im Vlada pomoći u sanaciji štete, ministar poljoprivrede potvrdio je - da će iz europskih fondova za to biti osigurano najmanje 20 milijuna eura. Znači, nadoknada štete od elementarnih nepogoda, unutar te mjere možemo potpuno, u 100-postotnom iznosu, obnoviti poljoprivredno zemljište, platiti podizanje novih nasada , vinograda, maslinika, obnoviti gospodarske objekte koji su uništeni u požaru, poljoprivredne strojeve, znači sve što je vezano uz sekor poljoprivrede možemo isfinancirati u 100-postotnom iznosu, kad se zadovolji procedura koja će biti jednostavna, rekao je Tomislav Tolušić.

Vatrogasci izmamili su zahvalnost i divljenje cijele Hrvatske 

Sindikat profesionalnih vatrogasaca zatražio je od Vlade žurno sređivanje stanja u vatrogatstvu zbog problematičnog financiranja javnih vatrogasnih postrojbi. Sredstva koja su im namijenjena manja su nego 2009-te. Vlada se bila obvezala da će sredstva za plaće i materijalna prava osigurati u državnom proračunu, prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, no sada tvrdi drukčije, stoji u priopćenju Sindikata. Sindikat također upozorava i na složenu zapovjednu strukturu između MUP-a, vojske, Vatrogasne zajednice i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.   
 

Dnevnik.ba 

25. travanj 2024 15:08