StoryEditor

Švercali 389 kg kokaina diplomatskom poštom

Piše D  /  24.02.2018., 07:02h

U zajedničkoj akciji ruska i argentinska policija i obavještajne službe razbili su složeni lanac krijumčarenja droge koji se odvijao pod krinkom diplomatskih pošiljki. Argentinska policija objavila je jučer da je otkrila u prosincu 2016. godine, po pozivu ruskog veleposlanika u Buenos Airesu, 389 kilograma kokaina skrivenog u diplomatskim koferima koji su se nalazili u zgradi škole naslonjene uz rusko veleposlanstvo.

U dogovoru s ruskim veleposlanikom i trojicom pripadnika ruskog osiguranja zamijenili su kokain brašnom, a u neke od 16 kofera postavili su GPS uređaje kako bi se u svakom trenutku mogla pratiti njihova pozicija.

Nekoliko mjeseci koferi su stajali na skrivenom mjestu u školi, a potom ih je, ne sumnjajući da su pošiljke nadzirane, jedan od diplomatskih službenika poslao zrakoplovom u Rusiju.

U tome su sudjelovala i tri argentinska carinika koja su se pobrinula da koferi dobiju “poseban tretman”, odnosno da ih se ne pregledava na drogu, a u Moskvi je teret dočekao visoki policijski časnik koji je isti “tretman” osigurao po slijetanju zrakoplova u Moskvu.

Nakon što je prtljaga predana dvojici moskovskih krijumčara, počela su uhićenja. U Moskvi su uhićeni primatelji pošiljke i policijski časnik, dok su u Buenos Airesu “lisice na ruke” dobila tamošnja trojica carinika, ali i diplomatski službenik.

Uskoro se doznalo i tko je kupac kojemu je kokain bio namijenjen, no on se nalazi u Njemačkoj pa je raspisana međunarodna tjeralica. Ako kupac bude uhićen, bit će izručen policiji u Rusiji.   

Dnevnik.ba

 

22. travanj 2024 15:46