StoryEditor

Svečano obilježena 26. obljetnica osnutka Viteške brigade

Piše D  /  18.09.2017., 02:09h

Ovim povodom u župnoj crkvi svetoga Jurja u Vitezu služena je sveta misu zadušnicu za sve poginule i ubijene branitelje Viteza, među kojima je bilo najviše pripadnika „Viteške“ brigade HVO-a, te ubijene i poginule civile, njih 653.

Satnija prve bojne Viteške brigade HVO-a bila je domaćin obilježavanja dvadesetšeste godišnjice osnivanja brigade, te je nakon svete mise uz spomen obilježje u Krčevinama položeno cvijeće i upaljene su svijeće. Uz rodbinu i suborce, te časnike HVO-a , to su učinili i visoki dužnosnici struktura vlasti svih razina koje su predvodili predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara i Nikola Lovrinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH. To su učinili i ratni zapovjednik ove brigade, pukovnik Mario Čerkez i bivši zapovjednik Prve bojne Viteške brigade, Anto Bertović.

U Hrvatskom domu u Krčevinama održana je svečana akademija na kojoj je prikazan i desetominutni dokumentarni film koji govori o stvaranju i rastu ove brigade  koja je iza sebe ostavila neizbrisivi pozitivni ratni  trag. Svečanost je upotpunio nastup mladih umjetnica Vanje i Sunčice Strukar, koje se glazbenim nastupom oduševile sve nazočne. Prigodnim riječima obratili su se općinski načelnik Viteza, Tomislav Bošnjak Matić i predsjednik F BiH i dopredsjednik HDZ-a BIH, Marinko Čavara, a nazočene su pozdravili i ratni zapovjednik Viteške brigade, pukovnik Mario Čerkez te bivši zapovjednik Prve bojne Viteške brigade, Anto Bertović, koji je u prigodnom referatu podsjetio nazočne na ratni put Viteške brigade. Uz upućene isprike zbog nemogućnosti dolaska na obljetnicu Viteške brigade prigodnu čestitku svim članovima uputila je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH, piše Vitez info.

Pripadnici „Viteške“ brigade HVO-a borili su se najprije protiv srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA u obrani Jajca, Travnika, Bugojna i drugih područja srednje Bosne, a kasnije i protiv daleko brojnijih snaga Armije BiH u obrani Viteza i 316 dana potpuno opkoljene Lašvanske doline.Nakon potpisanog Vašingtonskog sporazuma, kada više nije bilo oružanih sukoba s Armijom BiH, pripadnici „Viteške“ brigade borili su se i u oslobađanju dijelova općina Travnik i  Novi Travnik, u oslobađanju Kupreškog polja, Jajca, Vlašića, Glamočkog polja… Samo u obrani Viteza poginula su ili su ubijena 653 branitelja i hrvatska civila, a među njima najveći je broj pripadnika „Viteške“ brigade HVO-a. Više od dvije tisuće pripadnika ove brigade lakše ili teže je ranjeno neki od njih dva i više puta.

Nakon svečane akademije održan je i prigodan domjenak na kojemu su evocirane uspomene na Domovinski rat.

20. travanj 2024 03:29