StoryEditor

Svečana proslava svetkovine Duhova u sarajevskoj katedrali

Piše D  /  20.05.2018., 10:05h

Na svetkovinu Duhova, 20. svibnja 2018. svečano Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu slavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, prenosi KTA.

Prije početka Svete mise pozdrav kardinalu Puljiću uputili su prigodnom recitacijom prvopričesnici sarajevske katedralne župe i njihov župnik preč. Marko Majstorović koji je njih sedmero predstavio kardinalu Puljiću i okupljenoj zajednici. Župnik Majstorović uputio je riječi dobrodošlice i pozdrava i svim okupljenima među kojima su bili i hodočasnici iz župe sv. Nikole Tavelića u zagrebačkom naselju Kustošija.

Prije propovijedi župnik župe Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu vlč. Marinko Filipović predstavio je krizmanike iz novosarajevske (16) i katedralne župe (4) te župe sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja (2) i u ime dobrinjskog župnika fra Pere Karajice, katedralnog župnika Majstorovića i u svoje ime posvjedočio da su dostatno pripravljeni te zamolio kardinala Puljića da im podijeli sakrament potvrde.

U prigodnoj propovijedi, obraćajući se krizmanicima, kardinal Puljić podsjetio je da je župnik Filipović upravo kazao da su položili ispit iz vjeronauka te da ga je i njegov delegat pozitivno izvijestio o susretu s njima. „Međutim, vi ćete položiti ispit u svom životu živeći po duhu kojeg danas primate, moleći svakoga dana, sudjelujući na Svetoj misi i svjedočeći svoju vjeru u uskrslog Krista“, kazao je kardinal Puljić dodajući da to želi i roditeljima krizmanika i prvopričesnika i cijeloj okupljenoj vjerničkoj zajednici. Posjetio je i na riječi koje je napisao poznati teolog i duhovni pisac Romani Guardini da onaj, koji želi upoznati Crkvu i njezine početke, treba čitati Djela apostolska.

Kardinal Puljić potom je protumačio misni odlomak iz Djela apostolskih koji opisuje silazak Duha Svetoga na apostole na dan Pedesetnice u obliku razdijeljenih jezika kada ih je svatko čuo kako na njihovom jeziku naviještaju veličanstvena djela Božja. Podsjetio je da su apostoli tri godine išli u „školu Isusa Krista“ te vidjeli što je činio i slušali što je govorio, ali i da su se zbunili kada je došla kušnja križa. „Pokazalo se da nije dovoljno znanje koje su stekli. Potrebno je nešto više“, kazao je kardinal Puljić te pojasnio da se zato Isus, nakon smrti i uskrsnuća, ukazuje apostolima i pokazuje svoje slavne rane.

„Ali apostoli još nemaju hrabrosti vjere. Tek na današnji dan, pedeseti dan poslije uskrsnuća, kada se na vidljiv način dogodio silazak Duha Svetoga koji je u plamenim ognjenim jezicima sišao na sve apostole, tada odjednom apostoli počinju biti neustrašivi svjedoci vjere. Jer Duh Sveti im je pomogao da se to znanje, koje su stekli u Isusovoj školi, izgradi u uvjerenje i da djeluju iz unutarnjeg uvjerenja“, rekao je kardinal Puljić ističući da su to počeci Crkve, ali i život Crkve.

„Svima nama potrebno je znanje. Dragi krizmanici, dok vama govorim, govorim i svima nama. Nije dovoljno znati nego potrebno je voljeti. Ono što znaš voljeti i ugraditi u osobno uvjerenje i svjedočiti svoju vjeru. Hrabrim vas: to što ste naučili, zavolite i drugujte s Kristom i otvorite srce Duhu jer Duh vodi i osobni život i život cijele Crkve“, kazao je kardinal Puljić i potom se osvrnuo na drugo čitanje iz poslanice sv. Pavla apostola Galaćanima. Podsjetio je na plodove Duha koje je nabrojio apostol naroda: „ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost“. „Ako ovih darova nema, onda nema Duha Božjega u nama“, rekao je kardinal Puljić te podsjetio da sv. Pavao spominje i djela tijela: „bludnost, nečistoću, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađu, ljubomoru, srdžbe, spletkarenja, razdore, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično“. Kazao je i da papa Franjo, govorio posebno mladima o sposobnosti razlučivanja duhova te poručio krizmanicima da danas primaju snagu Duha Svetoga.

Kardinal Puljić potom je napomenuo da danas nije lako živjeti vlastitu vjeru i s tugom se osvrnuo na demokraciju kao jednu od najboljih načina vladavine. „Danas se demokracija urušila jer je urušila moral, dostojanstvo i prava čovjeka“, rekao je kardinal Puljić dodajući da je započela nova diktatura onih koji imaju vlast. „Izgubilo se vrjednovanje čovjeka. U tom duhu nije lako sačuvati dostojanstvo djeteta Božjega koje drži do Božjih zapovijedi. Danas nas često zapljuskuje medijski val koji jednostavno ne da misliti pa se mora misliti onako kako govori onaj na televiziji ili u novinama, moraš misliti kako govori političar i izgubio si sebe. A Crkva upravo snagom Duha želi sačuvati dostojanstvo osobe, dostojanstvo čovjeka da on bude taj koji svjedoči prave vrjednote“, kazao je kardinal Puljić potičući krizmanike i sve okupljene da u Duhu kritički gledaju i čitaju na način da sačuvaju prave vrijednosti i tako mijenjaju društvo u kojem žive.

Kardinal Puljić obratio se i prvopričesnicima podsjećajući da prvi put u svoja srca primaju Isusa Krista. „Nema većega gosta na ovoj zemlji. Nitko Vas ne može više voljeti od Isusa Krista“, poručio je kardinal Puljić prvopričesnicima i svim okupljenima ističući da se nitko ne može tako sjediniti s čovjekovim srcem i biti mu prijatelj kao što je to Isusa Krist. Potaknuo je prvopričesnike da se raduju jer ih Isus voli i želi prijateljevati s njima te da svojim životom i radom uzvrate Isusu to prijateljstvo koje trebaju čuvati cijeli život.

Kardinal Puljić također je posvijestio kumovima krizmanika njihovu ulogu duhovnoga srodstva i spremnosti da stanu uz mlade ljude i budu im podrška. Roditeljima je kazao da ih je Bog pozvao za svoje suradnike i ukazao im svoje povjerenje da rađaju i odgajaju djecu. „Nema na zemlji većeg i ljepšeg povjerenja“, kazao je kardinal Puljić pozivajući roditelje da surađuju s Bogom i budu prvi učitelji vjere.

„U ovom našem vremenu mi moramo pokazati i dokazati svoje korijene, svoju vjernost, svoje uvjerenje, svoje stavove da istinski budemo vjerodostojni kao kršćani katolici koji surađuju s Duhom Svetim“, zaključio je kardinal Puljić svoju propovijed obraćajući se svim nazočnima.

Misna čitanja. Molitvu vjernika čitali su prvopričesnici i krizmanici te njihovi roditelje i kumovi, a donijeli su na prinos i prigodne darove.

Nakon Svete mise brojni vjernici zadržali su se u ugodnom druženju ispred katedrale gdje je sudionike Misnog slavlja na engleskom jeziku, koje se slavi svake nedjelje u katedrali u 12 sati, ljubazno dočekao dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu preč. Darko Tomašević. Uslijedilo je Misno slavlje na engleskom jeziku na kojem sudjeluju diplomati katolici i diplomatsko osoblje u glavnom gradu BiH među kojima su bile američka veleposlanica Maureen Cormack i švicarska veleposlanica Andrea Rauber Saxer sa svoja tri sina koji se pripravljaju za prvu pričest.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:04