StoryEditor

Sve manje migranata dolazi iz Libije u Italiju

Piše D  /  15.08.2017., 04:08h


Premda je ljeto uvijek bilo najpogodnije za polazak, talijanske vlasti su od 1. srpnja zabilježile oko 13.500 dolazaka, a u 2016. u istom razdoblju bilo ih je 30.500, što je pad veći od 55 posto.

"Još je prerano govoriti o stvarnom kretanju", rekla je Barbara Molinario, glasnogovornica UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR). No svaki tjedan taj je broj sve manji.

Kontrola u Libiji

Glavni čimbenik je novi pristup libijske obalne straže čijih je stotinjak pripadnika Europska unija obučavala tijekom zimskih mjeseci, a Italija im je proljetos poslala ophodne čamce i odnedavno ratne brodove koji kruže u libijskim vodama.

No po podatcima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od početka srpnja na moru je spašeno manje od 2000 migranata, a u svibnju ih je bilo više od 4000.

Drugi razlog je odlučniji stav prema nevladinim organizacijama optuženim da potajno surađuju s krijumčarima. No te organizacije spašavaju tek manji broj migranata a spasilačke ekipe triju brodova koji još sudjeluju u operaciji spašavanja pozorno promatraju pučinu, ali nikoga ne vide.

Usto, u zapadnoj Africi sve se češće provode kampanje odvraćanja mladih od odlaska u Libiju, gdje se nadaju pronaći posao, a onda zbog nasilja kojemu su ondje izloženi bježe preko mora.

Rast broja migranata u Španjolskoj

Trostruki porast broja dolazaka u Španjolsku - 8.200 od početka godine po podatcima OIM-a - možda je posljedica toga što shvaćaju da je Libija opasno mjesto.

Molinario misli da odluka EU-a o obustavi izvoza gumenih čamaca u Libiju možda otežava posao krijumčarima.

Zapravo, "ne znamo što se događa", priznaje Flacio di Giacomo, glasnogovornik OIM-a, spomenuvši mogućnost promjene strategije krijumčara ili sukoba krijumčarskih mreža.

Prihvatilišta

Italija se zauzima za što brže otvaranje prihvatilišta za migrante u Libiji.

"Radimo na tome, ali ima teškoća", rekla je Molinario. "Trebaju nam sredstva, ugovori s vlastima i pristup u zemlju", a UNHCR je 2014. povukao odande svoje strane zaposlenike.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:50