StoryEditor

SVE JE NORMALNO Izetbegović: U BiH nema nikakve islamizacije niti radikalizacije društva

Piše D  /  20.11.2017., 02:11h

"Sve institucije Bosne i Hercegovine odlučno su se suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspješno surađuju sa svojim međunarodnim partnerima.

Bosna i Hercegovina je, kao članica globalne Koalicije za borbu protiv ISIL-a, dala vrlo konkretne doprinose.

Mi smo prva država u regiji koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila kaznenim djelom.

Sve to je rezultiralo time da u posljednjih 18 mjeseci nije bilo zabilježenih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta", rekao je Izetbegović. 

"Bošnjaci, kao europski narod, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere. Upravo su nas ta naša tradicija i vjera naučile da budemo tolerantni. Ni kada smo barbarski ubijani nismo posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego smo istrajavali na civilizacijskim vrijednostima, na istini i pravdi. Zato ne postoje nikakve osnove ni pretpostavke da se tvrdi, kao što to neki čine, da Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu sigurnosnu prijetnju. U BiH se ne događa nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili "arabizacije" društva. Tvrdnje tog tipa, poput nedavnih izjava pojedinih europskih zvaničnika, bez ikakvog osnova plasiraju opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima. Teško se oteti dojmu da je krajnja namjera tih izjava zapravo da se europska javnost zatruje lažnom predstavom o BiH, naročito o njenim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji za Europu", rekao je Izetbegović. 

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 22:07