StoryEditor

Sutra polaganje kamena temeljca Arnaudije džamije u Banjaluci

Piše D  /  29.07.2021., 20:55h

Kamen temeljac za ponovnu izgradnju džamije Arnaudija u Banjaluci sutra će biti položen na svečanosti koja počinje u 14 sati na lokalitetu ove džamije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za financiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci.

Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjaluci.

Obzirom da je u tijeku rata Arnaudija džamija u potpunosti srušena, za što su odgovorne srpske snage, projektom je predviđena njena ponovna izgradnja, a u skladu sa uputstvima i instrukcijama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Osim izgradnje džamije projektom je predviđeno i vanjsko uređenje sa svim elementima, ogradni zid kao i izgradnja turbeta. Na sutrašnjoj svečanosti, vjerskog karaktera, planirano je obraćanje Senaida Zajimovića, direktora Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Adnana Ertema, generalnog direktora Direkcije vakufa Republike Turske, reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, te Osmana Kozlića, muftije banjalučkog.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:52