StoryEditor

Suljagić o Grabar-Kitarović: Ona je Tuđman u suknji i želi Bošnjake iza bodljikave žice

Piše D  /  08.01.2018., 02:01h

U priopćenju je reagirao Emir Suljagić, neformalni vođa i jedan od idejnih začetnika Građanskog saveza. 

Suljagić je u priopćenju ocijenio kako Grabar-Kitarović ne odustaje od "projekta Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini, projekta koji je pred mjerodavnim sudom UN-a proglašen zločinačkim".

"Hrvatski Ustav u svojoj preambuli navodi sporazum Cvetković-Maček, odnosno formiranje Banovine Hrvatske od dijelova teritorije Bosne i Hercegovine jednim od izvora njene državnosti.

Da budem potpuno precizan, nesumnjivo je da je getoizacija muslimanskog stanovništva - i svih onih koji hoće da žive sa muslimanima, odnosno Bošnjacima - je trajni i strateški cilj Republike Hrvatske. Međutim, tražiti podršku u Turskoj za taj plan može samo neko ko je potpuno deluzivan, odnosno neko ko još uvijek živi u 1993. godini", kazao je Suljagić i dodao:

"Drugo, pretencioznost političkog papanluka sa Pantovčaka koja se ugleda u namjeri da Grabar-Kitarović ide u Ankaru da tamo tobože pregovara o komadanju Bosne i Hercegovine, naprosto nema presedana. Ako je 1993. Turska morala da trpi Franju Tuđmana da bi zaustavila pokolj u Bosni i Hercegovini, niko sasvim sigurno neće imati razumijevanja za Tuđmana u suknji 2018. godine".

Suljagić je poručio kako je "krajnje vrijeme da Bakir Izetbegović zbog kontinuirane kampanje miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovini ili uskrati gostoprimstvo ili barem otkaže sastanke tokom najavljene zvanične posjete Grabar-Kitarović Sarajevu i Bosni i Hercegovini".

"Ne postoji nijedan razlog da trpimo hegemonističke ambicije jedne patetične neoustaške banana-republike. Neka se sa njom sastaju Mladen Ivanić i Dragan Čović: oni se svakako slažu s njom da je dobar musliman samo musliman iza bodljikave žice", zaključio je Suljagić. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:21