StoryEditor

Sukob Kasumovića i Šepića mogao bi utjecati i na formiranje vlasti

Piše D  /  14.12.2018., 09:12h

No, kako se intenzivira priča o sudjelovanju u vlasti na različitim razinama i raspodjeli pozicija, na površini se javljaju prve pukotine u nekim bošnjačkim strankama, piše Večernji list BiH

NB-ovi mandati

To bi vrlo lako moglo imati posljedice i na međustranačke pregovore o formiranju vlasti i stvaranje parlamentarnih većina. Najvidljivija je pukotina u Nezavisnom bloku (NB), stranci koju su osnovali nezadovoljni kadrovi SDA predvođeni Senadom Šepićem, Fuadom Kasumovićem, Sadikom Ahmetovićem i Salkom Sokolovićem. Šepić je kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ostvario loš rezultat, a i stranka je prošla ispod očekivanja. Promatrači se slažu kako ju je iznad parlamentarnog praga ostavila isključivo popularnost Fuada Kasumovića u Zeničko-dobojskoj županiji.

NB je osvojio jedan mandat u državnom, četiri u federalnom Zastupničkom domu, a osim ZDŽ-a, gdje igraju važnu ulogu u formiranju vlasti, osigurali su po jedan mandat u skupštinama Unsko-sanske i Srednjobosanske županije. Kao dio tzv. narodnjačkog bloka ušli su u pregovore s blokom “građanskih” stranaka u cilju formiranja vlasti bez SDA u većinski bošnjačkim županijama, a pomogli su da se izabere i SDP-ov predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Međutim, odnosi unutar stranke sve su lošiji. Prvo su u stranci marginalizirani Sadik Ahmetović i Salko Sokolović, da bi se potom preko društvenih mreža, a onda i javno, sukobili Kasumovićevi i Šepićevi kadrovi u federalnom Parlamentu. Zastupnik te stranke Elmedin Voloder poslao je otvoreno pismo Predsjedništvu Nezavisnog bloka, gdje iznosi neslaganje s postupkom predsjednika Senada Šepića, koji je za šefa Kluba zastupnika imenovao Amera Obradovića, svog vjenčanog kuma.

Spriječiti samovolju

Ističe kako Obradović, koji je tajnik, član stranačkog Predsjedništva, kadrovskog povjerenstva te zastupnik u federalnom Parlamentu, treba podnijeti ostavku na sve dužnosti ili ga Predsjedništvo stranke treba smijeniti.

- Sve rezultate koje smo postigli zasluga su gospodina Fuada Kasumovića. Žurno je potrebno djelovati i pokušati spriječiti samovolju pojedinaca i skupina, obvezno izvršiti izbor novih i razrješenje nekih članova Predsjedništva stranke, dogovoriti održavanje prvog kongresa i pokušati spasiti obraz svima jer je prepucavanje preko medija i Facebooka te iznošenje “prljavog rublja” u javnost suprotno interesima stranke, pogotovo zbog slabljenja pregovaračkih pozicija nakon izbora - napisao je Voloder.

Rasplet ili produbljivanje krize u NB-u moguće je već u ponedjeljak kada zasjedaju izborni stožer i Predsjedništvo stranke. Ako se Kasumović ili Šepić ne odreknu svojih kadrova, u igri su sve opcije, pa i potpuni raskol. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:29