StoryEditor

Suđenje za ratne zločine u Vitezu: Optuženi Haskić će svjedočiti u svoju korist

Piše D  /  12.10.2017., 06:10h

Obrana prvooptuženog Mineta Akeljića je kazala kako će u narednom periodu saslušati još dva zaštićena svjedoka, te je najavila mogućnost vještačenja objekta “Crna kuća” u Kruščici, a po vještaku građevinske struke.

Za saslušanje zaštićenih svjedoka, kako su rekli, trebat će im oko tri sata, piše Detektor.ba

Obrana drugooptuženog Šabana Haskića je predložila izlazak na lice mjesta, kako bi se mogla vidjeti udaljenost objekta “Crna kuća” od ulice, te što se može vidjeti iz prostorija gdje su bili zatvoreni civili. Najavljeno je i svjedočenje optuženog Haskića i još 11 svjedoka.

S jednog dijela statusne konferencije javnost je bila isključena zbog dogovaranja mjera zaštite za svjedoka Tužiteljstva BiH.

Akeljić, Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović su optuženi da su u periodu od srpnja do studenog 1993. sudjelovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao zapovjednik Vojne policije Prvog bataljuna 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Suđenje se nastavlja 16. listopada.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:11