StoryEditor

Suđenje za ratne zločine u Uzdolu: Buza je volio je držati sve pod svojom rukom!

Piše D  /  19.12.2017., 08:12h

Bivši pomoćnik zapovjednika za sigurnost u Samostalnom prozorskom bataljunu tzv. Armije BiH (ABiH) izjavio da nije uzimao izjave od sudionika akcije na selo Uzdol kod Prozora, sredinom rujna 1993., istaknuvši da je njegov zapovjednik Enver Buza bio dobar čovjek i vojnik.

Svjedočeći u korist Tužiteljstva BiH, Mustafa Bektaš, kazao je da je poslove pomoćnika zapovjednika obavljao do početka listopada 1993. kada ga je na pismeni zahtjev zapovjednik Buza razriješio dužnosti, prenosi Deterktor.ba.

“Buza kao vojnik je bio dobar čovjek. Volio je da drži sve pod svojom rukom, odnosno da ima kontrolu nad svim”, kazao je Bektaš.

Govoreći o svojim zadacima, Bektaš je naveo da su njegove dužnosti bile sigurnosne prirode, te da je obavljao razgovore s vojnicima koji su napuštali linije, kao i s protjeranim bošnjačkim stanovništvom.

Bektaš je posvjedočio da je Samostalni prozorski bataljun sredinom rujna 1993. godine sudjelovao u akciji na Uzdol, pojasnivši da je on tada bio u stožeru bataljuna u selu Šćipe kod Prozora.

On se prisjetio da je tom prilikom nekoliko pripadnika tzv. ABiH poginulo, pojasnivši da je putem radija “Prozor” čuo da su stradali civili hrvatske nacionalnosti u Uzdolu.

“Nakon što sam to čuo na radiju, ja im nisam vjerovao, a nisam dobio naredbu od pretpostavljenog da nešto uradim po tom pitanju. Nijednu izjavu od učesnika u akciji nisam uzeo. Nije mi to ni naređeno… Za vrijeme boravka u stožeru nisam čuo da se vodi istraga za zločine u Uzdolu”, kazao je svjedok.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH optužilo je Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka zakazano je za 9. siječanj 2018. godine.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:58