StoryEditor

Stotine Bošnjaka jedva čekaju izgradnju Pelješkog mosta

Piše D  /  25.04.2018., 10:04h

Kineske kompanije će završiti Pelješki most za oko tri godine. Na desetine tisuća turista, nekoliko tisuća vlasnika vikendica iz BiH, od čega na stotine Bošnjaka, će konačno bez  maltretiranja i mučenja na trostrukim graničnim prijelazima dostojanstveno moći doći do egzotičnoga Pelješca i svojih apartmana i kuća, piše Dnevni list.

Naravno, oni svoju radost i ushićenje trenutno ne smiju iskazati jer bi bili verbalno ‘bičevani‘ u nastalom bezumlju izljeva gnjevi i jala prema susjednoj državi i njezinom povijesnom projektu.

Što mogu Izetbegović i Zvizdić? 

Pelješki most će postati glavnim pečatom i ‘simbolom dodane vrijednosti‘ sedmogodišnjeg članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Političko Sarajevo se u prvim reakcijama ponijelo poput razjarene zvijeri u izvanrednom stanju. Izaslanik u Domu naroda, šef DF-a, Željko Komšić je ratnički poručio kako je na djelu agresija od strane Hrvatske na BiH.

Iz SDP-a su pozvali predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića da zatraže od Europske komisije da obustavi financiranje Pelješkoga mosta, a od Hrvatske da stopira radove na tom objektu.

Kao da država BiH ovisi od dva dužnosnika bošnjačke nacionalnosti i kao da u institucijama koje su nadležne za vanjsku politiku pa i ‘krizne situacije‘, nema predstavnika druga dva konstitutivna naroda. To što bošnjački politički krugovi, desne i lijeve orijentacije njima ne vjeruju i što tretiraju hrvatske i srpske predstavnike kao ‘trgovce‘ državnih interesa je nečija osobna ili stranačka stvar.

U slučaju Pelješkoga mosta se naprosto ne smije upasti u zamku zaobilaženja državnih institucija u punom kapacitetu. Uostalom, što to mogu učiniti Izetbegović i Zvizdić? Mogu pojedinačno i jednostrano, bez suglasnosti i kompromisa unutar Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, kao i mnogo puta do sada, upućivati pisma na različite adrese. Svjedočili smo tome do sada u nekoliko navrata i takvi su dopisi bili predmetom podsmijeha u Zagrebu i Bruxellesu.

Izborna je godina pa bi bošnjački vođa Bakir Izetbegović možda mogao opet krenuti u avanturu zaobilaženja institucija i okupljanja Bošnjaka u fascinantoj gradskoj Vijećnici. Kakvu je političku grešku napravio oko famozne revizije protiv Srbije u Haagu, teško je i zamisliti da bi Izetbegović mogao ponoviti sličnu blamažu. Istini se mora pogledati u oči koliko god ona bila za sarajevske krugove poražavajuća. 

Ministar prometa i veza Ismir Jusko, dakle ministar bošnjačke nacionalnosti iz SBB-a, ponavlja kako su sve aktivnosti državnog ministarstva prometa i veza praktično zamrle još  2006. godine. Priznao je danas a i ranije mnogo puta, kako su stručnjaci iz BiH i Hrvatske godinama tragali za tehničkim rješenjima za most kako bi se omogućio nesmetani dolazak najviših brodova u Neum i izlazak iz toga dijela BiH. 

To je usuglašeno i na temelju tih egzaktnih, stručnih, pokazatelja i dokaza Europska komisija je odobrila oko 85 posto sredstava od ukupne vrijednosti Pelješkoga mosta. Pitanje granice i razgraničenja između BiH i Hrvatske na tom području, ama baš nemaju nikakve povezice s Pelješkim mostom.

Sve današnje žalopojke su paralaži bošnjačkih čelnika koji su očigledno ‘prespavali‘ sve ove godine. Nema im lijeka za eskalirani jal prema Hrvatskoj i nikakve jednostrane žalbe europskim instiutcijama ili međunarodnim sudovima neće biti valjane bez potpisa hrvatskih i srpskih predstavnika iz BiH.

Junckerov ‘poljubac‘ 

Onoga trenutka kada je EK odobrila nekoliko stotina milijuna eura, a šef EK Juncker poljubio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, mučna i osporavana procedura izgradnje mosta Komarna-Pelješac je  okončana i samo je trebalo odabrati izvođača. Otužno je sada u tom pjenjenju svjedočiti primitivizmu i slušati  optužbe o nekakvoj pristranosti EK ili presedanu davanja sredstava izvan EU.

Umjesto predizbornoga širenja  eurskepticizma, daleko bi mudrije bilo uložiti napora i sposobnosti u reformiranju države pa će financijski nikad moćnija Europa i ovdje s velikim zadovoljstvom financirati velike projekte zapošljavati mlade i stručne ljude. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:50