StoryEditor

Stolačke škole okupljene u jednom cilju: svako dijete ima pravo na obrazovanje

Piše D  /  20.11.2018., 05:11h

U povodu Međunarodnog dana djeteta - 20. studenoga u Stocu je održana konferencija za roditelje učenika koji pohađaju dvije škole u toj općini, s ciljem da se svakom djetetu omogući školovanje i da se spriječi odustajanje djece od obveznog školovanja.

Događaj je proveden u sklopu trogodišnjeg projekta "Dostupno i kvalitetno obrazovanje za svu djecu" i predstavlja nastavak unaprjeđivanja suradnje s roditeljima koju su obje škole ostvarile primjenom programa za osnaživanje obitelji, tijekom prethodne školske godine.

- Ovo su završne aktivnosti projekta koji za cilj ima smanjenje osipanja djece iz sustava obrazovanja. Jedan segment obuhvatio je roditelje kako bi i oni shvatili važnost obrazovanja te svoju djecu i sebe motivirali da djeca kroz školu prođu sa što manje izostanaka, završe osnovno i nastave sa srednjim obrazovanjem. Zajednički radimo na uključivanju djece iz osjetljivih grupa, a naročito romske djece, s ciljem da ni jedno dijete ne prekine školovanje - kazala je Miroslava Marjanović iz Odjela obrazovanja organizacije Save the Children.

Tijekom konferencije također je upozoreno da nemali broj djece u Bosni i Hercegovini prekine osnovno školovanje. Najčešće se radi o djeci iz osjetljivih kategorija, kao što su djevojčice i dječaci Romi, zatim djeca koja žive na velikoj udaljenosti od škola, djeca s poteškoćama u razvoju ili djeca koja žive u velikom siromaštvu.

U radu konferencije sudjelovali su roditelji sve djece, a ne samo roditelji iz osjetljivih skupina, čime se povećava razina tolerancije i ohrabruje prihvaćanje sve djece od strane okoline.

Roditelji obuhvaćeni programom na ovaj način postaju agenti promjene u svojim zajednicama i utječu na promjenu stavova prema obrazovanju kako kod roditelja opće populacije, tako i kod roditelja iz osjetljivih grupa.

- Svako dijete na svijetu po svim zakonima i konvencijama zaslužuje da se uključi u osnovno obrazovanje. Na ovom susretu smo se okupili oko zajedničkog cilja, a to je smanjenje jaza kada je u pitanju uključivanje djece iz marginaliziranih grupa. Svi roditelji i djeca trebaju se osjetiti dijelom zajednice, kao što i jesu, a cilj nam je da jaz s vremenom potpuno nestane. Škole se trebaju ponašati kao proširena obitelj, pružiti ruku i prihvatiti svu djecu. Sva djeca iz Stoca trebaju biti uključena, jer sva djeca su ista - rekla je Azra Turajlić pedagoginja Prve osnovne škole Stolac.

U Stocu su posebnu pažnju posvetili romskoj populaciji i zajednici, a u dvije osnovne škole u ovom gradu uključena su djeca iz dva romska naselja, koliko ih Stolac i broji. Posjećena su romska naselja u Radimlji i Separaciji, a škole su, uz podršku organizacije Save the Children, uspjele osigurati osnovne uvjete kako bi djeca iz marginaliziranih skupina nesmetano mogla pohađati nastavu.

Polaznici radionice za roditelje upoznati su o važnosti da različite institucije rade na promociji obrazovanja, ali i sprječavanje djece da napuste školovanje, te pravovremene intervencije ako se to dogodi.

Nadalje, na konferenciji je upozoreno kako u projekt trebaju biti uključeni zdravstveni radnici, prosvjetni radnici, služba za socijalni rad, policija, ali i sama zajednica koja za početak može pomoći u prevenciji prosjačenja djece - tako što ga neće podržavati.

Osim djece romske populacije, trogodišnjim projektom obuhvaćene su sve marginalizirane zajednice u toj općini. Od školske opreme, torbi i pribora, pa sve do užine, djeca su dobila osnove uvjete za pohađanje škole.

Pozitivan primjer kako zajednica može pomoći dogodio se nakon što je izgorjela baraka u kojoj je živjelo jedna romska obitelj sa školskim djetetom. Vijeća roditelja iz obje škole odmah su se uključila u financiranje obnove. Tako su se i roditelji i djeca osjetili kao dio zajednice u kojoj žive.

Roditelji Romi koji su nazočili konferenciji istaknuli su kako su njihova djeca, zahvaljujući projektu, uspjela ostvariti bolje rezultate i napredovati u obrazovanju, no dodaju kako se još uvijek suočavaju s brojnim problemima, od kojih je nezaposlenost roditelja najveća prepreka. Ističu i nedostatak električne energije, što djeci uskraćuje mogućnost da uče, na vrijeme urade svoju zadaću i izvrše sve zadatke.

- Važno je bilo uključiti roditelje ove djece, kako bi oni shvatili važnost samog obrazovanja za njihovu djecu i koliko im to može otvoriti nove mogućnosti i perspektive. Ja sam držao radionice za roditelje na kojima je cilj bio približiti im ciljeve i objasniti važnost projekta. Na početku je bilo teško skupiti roditelje jer su mislili da i oni trebaju pohađati školu ponovo, ali nakon tog prvog okupljanja je sve krenulo i mislim da smo ostvarili svoj cilj - istaknuo je nastavnik Goran Bošković iz Osnovne škole Stolac.

Organizacija Save the Children provodi aktivnosti ovog projekta u pet županija u BiH, a obuhvaćeno je 28 škola i 3 372 roditelja. Sveobuhvatne aktivnosti usmjerene su kako na konkretnu pomoć djeci, u vidu užina, školskog pribora i prijevoza u školu, pa do radionica za roditelje i nastavno osoblje, uključujući formiranje i Kutaka za roditelje u svih 28 škola.

Cilj je da se spriječi odustajanje djece od obaveznog školovanja, da se motiviraju ne samo da završe osnovnu školu već i da nastave školovanje, jer svako dijete zaslužuje dobar početak i jednake šanse.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:36