StoryEditor

Što se događa u Zimbabveu? Vojnici i tenkovi na ulicama, zatočen ministar i zauzeta televizija

Piše D  /  15.11.2017., 07:11h

Samo 24 sata nakon što je zapovjednik oružanih snaga, general Constantino Chiwenga, zaprijetio da će intervenirati kako bi se zaustavila čistka koju provodi vladajuća stranka, na ulice Hararea izišli su vojnici, a šest tenkova krenulo je prema središtu grada. Prisutnost vojnih snaga i kretanje tenkova pokrenulo je glasine o tome da je riječ o državnom udaru protiv Mugabea, iako nema nikakvih naznaka da je zimbabveanski čelnik, koji vlada zemljom 37 godina, svrgnut.

Opovrgnute glasine o udaru

Štoviše, iz Južne Afrike oglasio se veleposlanik Zimbabvea koji je opovrgnuo glasine o udaru protiv Mugabea te je ustvrdio da je vlada u Harareu "netaknuta" unatoč prisutnosti vojnika na ulicama glavnog grada.

"Zapravo se ništa ne događa. To su samo medijska nagađanja", kazao je veleposlanik Isaac Moyo za Reuters, u prvom vladinom odgovoru na pojavu glasina o vojnom udaru, koje su se pojavile tijekom poslijepodneva.

Istodobno je američki State Department pozvao sve stranke u Zimbabveu da "smireno i miroljubivo" riješe nesuglasice.

U večernjim vijestima državne televizije ZBC glavna tema bilo je okupljanje mladih pripadnika Mugabeove ZANU-PF stranke, koje je bilo usmjereno protiv vojske.       

U Zimbabveu su jako porasle napetosti od ponedjeljka, kada je čelnik oružanih snaga Chiwenga najavio da je spreman stupiti na scenu kako bi zaustavio čistke protiv ratnih veterana, pristaša svrgnutoga potpredsjednika  Emmersona Mnangagwe.

Mnangagwa (75), veteran rata za oslobođenje iz 1970-ih, smatran je mogućim nasljednikom Roberta Mugabea (93) prije nego ga je on smijenio 6. studenoga.

Smatra se kako je njegovo uklanjanje dio čistki kako bi se omogućilo Mugabeu da, nakon 37 godina vladavine, preda vlast svojoj supruzi Grace (52).

Grace Mugabe ima jaku potporu u moćnom krilu mladeži vladajuće stranke ZANU-PF i njezin nagli uspon doveo ju je u sukob s ratnim veteranima, koji su nekoć imali privilegirani status u vladajućoj stranci, ali ih se zadnjih godina sve više potiskuje.

Potkopavanje ustava i izdajničko ponašanje

Mladež vladajuće stranke optužila je u utorak zapovjednika vojske da potkopava ustav te da izdajničkim ponašanjem želi izazvati pobunu u zemlji.

Vojni stručnjak Martin Rupiya, sa sveučilišta Južne Afrike u Pretoriji, ocijenio je da vojska pritišće Mugabea, dok zimbabveanski sveučilišni profesor Alex Magaisa, koji živi u Britaniji, smatra da je preuranjeno govoriti o vojnom udaru te da bi on "teško prošao i kod kuće i na međunarodnoj sceni" zbog čega ga se želi izbjeći. 

Kažu kako ipak nije udar

Vojska u Zimbabveu poručila je kako nije na djelu udar u toj državi te kako je predsjednik Robert Mugabe siguran, a da je njezino raspoređivanje izvedeno kako bi se spriječilo "kriminalce" oko predsjednika da izazivaju ekonomske i društvene patnje. 

"Robert Mugabe i njegova obitelj su živi i zdravi i na sigurnome", kazao je vojni glasnogovornik.

"Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije", dodao je kazavši kako pozivaju  "druge državne servise da surađuju na dobrobit zemlje".

Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, naveli su svjedoci za Reuters.

Redovi u bankama

Istodobno, Zimbabveanci su stali u redove pred bankama kako bi podigli gotovinu.

"Naš su jedini cilj kriminalci oko njega (Mugabea), koji su počinili zločine što su izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji, kako bi ih priveli pravdi", rekao je u na nacionalnoj televiziji general SB Moyo, šef vojne logistike.

"Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu", dodao je.

Zatočeni ministar

Vojska je u zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor. Chombo je bi o vodeći član tzv. ‘G40‘, frakcije vladajuće ZANU-PF stranke, koju vodi Mugabeova supruga Grace, koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti.

Vojnici su u utorak popodne izišli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju, pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

U ponedjeljak je glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga zaprijetio da će stati na kraju čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutoga potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veretan, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom, no prošloga ga je tjedna predsjednik svrgnuo.

Malo nakon izlaska vojske na ulice, u središtu Hararea su se čule tri eksplozije.

Ni riječ o sudbini Mugabea

Unatoč raspoređivanju vojske do sada nije bilo objavljeno niti riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93), koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Jedini službeni komentar došao je od veleposlanika Zimbabvea u Južnoj Africi koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada "netaknuta".

Američko veleposlanstvo u Zimbabveu objavilo je na svojoj Internet stranici da u srijedu ostaje zatvoreno te je pozvalo američke građane da ostanu tamo gdje su se zatekli do nove obavijesti.

I Britanija je pozvala svoje građane na oprez zbog političke nesigurnosti odnosno dok situacija ne postane jasnija.

Dnevnik.ba

 

 

17. travanj 2024 07:20