StoryEditor

Što morate znati o svjedočenju Marka Zuckerberga pred Kongresom

Piše D  /  11.04.2018., 08:04h

"Zuckerberg je većinom dao promišljene odgovore na pitanja senatora, osim kada je došlo do detalja o načinima na koji korisnici Facebooka mogu kontrolirati svoju privatnost", prenosi Idnex.hr.

Na pitanje o tome kako Facebook skuplja podatke i kojim alatima ih korisnici mogu kontrolirati, Zuckerberg je ponovio poznatu tvrdnju: "Korisnici imaju potpunu kontrolu nad korištenjem svojih podataka. To je najvažniji princip Facebooka: Imate kontrolu nad svime što podijelite i možete to ukloniti u bilo kojem trenutku".

"Nuđenje alata korisnicima ne pomaže ako ih oni ne mogu pronaći ni razumjeti"

Zuckerberg je promašio smisao ovog pitanja, jer nuđenje alata korisnicima uopće ne pomaže ako se alati teško pronalaze i nisu lako razumljivi, piše Wired:

"Korisnike zanima imaju li pristup njihovim podacima tvrtke za oglašavanje ili tvorci različitih aplikacija, a te informacije zakopane su duboko u postavkama Facebooka, koje su pune nerazumljivog jezika".

"Ako Facebook ne čita uvjete korištenja, kako to može očekivati od korisnika?"

"Da stvar bude još gora, čak ni Facebook ne mora znati što se događa s vašim podacima nakon što im pristupi neka aplikacija", piše Wired. Senator Richard Blumenthal rekao je tijekom ispitivanja da je aplikacija s kvizom osobnosti, preko koje je Cambridge Analytica uzela podatke oko 87 milijuna korisnika, u svojim uvjetima korištenja navela da bi podaci koje prikuplja mogli biti prodani.

"Ako se Facebook ne može potruditi pročitati uvjete korištenja, kako to može očekivati od svojih korisnika?", piše Wired.

"Ako ništa drugo, Cambridge Analytica skandal pokazao je ljudima što je Facebook i što je oduvijek bio: alkemičar koji pretvara vaše podatke u zlato. To se neće promijeniti. Ali, mora se promijeniti razina transparentnosti o korištenju podataka koju vam Facebook daje", zaključuje Wired. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:36