StoryEditor

Stanje u BiH nakon poplava: ‘‘Spavamo u odjeći, kuća nam puca po zidovima‘‘

Piše D  /  25.03.2018., 01:03h

Prema javljanju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, već večeras očekuje se novo naoblačenje s kišom. Kiša je najavljena i za ponedjeljak. Agencija AP javlja da su obilne snježne oborine i veće količine kiše u dijelovima Balkana stvorile niz problema. Tako je u Srbiji zatvoreno Veleposlanstvo SAD-a zbog lošeg vremena, u Hrvatskoj je odsječeno nekoliko mjesta zbog poplava, a u Rumunjskog su obilan snijeg i jak vjetar zatvorili škole u Bukureštu, piše Večernji.ba

U BiH, pak, Unsko-sanska županija najgore je prošla, a obilne kiše mnoge su obitelji ostavile bez krova nad glavom. Uništeni su brojni pomoćni objekti, ceste, mostovi, poljoprivredni usjevi... 

Prema brojkama, u Bihaću su poplavljena čak 84 objekta, Cazinu 40, Bosanskoj Krupi 40, Sanskom Mostu 30... 

Pojedini u USŽ-u stoga kritiziraju premijera Huseina Rošića i zapovjednika Civilne zaštite Muharema Kartala, koji su održali krajem veljače konferenciju za medije gdje su govorili o zaduženjima u slučaju nepogoda i uvjeravali javnost da je sve pod kontrolom, a onda je ponovno došlo do plavljenja više od 200 objekata. U Prijedoru su nakon poplava veliki problem klizišta. Tako ih se pojavilo čak 13. 

Gradonačelnik Milenko Đaković sa suradnicima posjetio je klizišta. Prema njegovim riječima, cilj je da se omogući promet, a onda traže rješenja za ostala klizišta. Između dva klizišta u Prijedoru nalazi se kuća Pere Miočinovića s obitelji, koji je istaknuo kako ga je ohrabrio posjet gradonačelnika. 

"Žena i ja spavamo odjeveni i kuća je već počela pucati po zidovima. Ne znam od kakvog je materijala, jer je nisam gradio nego kupio, i ne znam što mogu očekivati", rekao je Miočinović. Ugroženima od poplava pomagati i dalje nastavljaju Oružane snage BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:45