StoryEditor

Špirić smijenjen iz Povjerenstva za nadzor OSA-e BiH

Piše D  /  30.07.2021., 03:59h

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio je na današnjoj sjednici Nikolu Špirića sa mjesta predsjedatelja i člana Zajedničkog povjerenstva  za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Većina državnih parlamentaraca (24 za, 14 protiv) podržala je prijedlog SDS-a na osnovu kojeg je izglasano nepovjerenje Nikoli Špiriću zbog sumnje u slanje lažnih zaključaka rukovodstvu OSA-e, a na njegovo mjesto izabran je zastupnik Borislav Bojić. 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prošloj sjednici uputio je zaključak Komisiji na nadzor nad OSA-om kojim je traženo da se izglasa smjena Špirića što je u konačnici Komisija odbila. 

Podsjetimo, aktualni direktor OSA-e BiH nekadašnji je visoki časnik tzv. Armije BiH i bivši tjelohranitelj Alije Izetbegovića. 
Milorad Dodik i političke strukture u RS-u već godinama upozoravaju kako je OSA BiH pod izravnom kontrolom Bakira Izetbegovića i struktura SDA i tzv. Armije BiH. 

Dodik je kazao kako je OSA BiH neprijateljska organizacija, a hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović kako OSA ne može voditi paralelni sustav, odnosno, prisluškivati članove Predsjedništva BiH po potrebi i zadatku pojedinih struktura. 

Dodajmo, nedavno je aktualni direktor, Osman Mehmadagić, glavnom inspektoru Damiru Bevandi zabranio provođenje istrage. 

Špirić je s mjesta predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za nadzor OSA-e BiH smijenjen na inicijativu zastupnika tzv. Saveza za promjene čiji su ministri u Vijeću ministara BiH do sad mnogo puta iskazali lojalnost SDA. 

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 02:00