StoryEditor

Škare Ožbolt: Kao i u slučaju Gotovine - mora doći do revizije presude!

Piše D  /  29.07.2021., 17:23h

Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa i savjetnica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, za direktno.hr otkrila je što očekuje od žalbenog postupka na presudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. Oni su su 29. svibnja 2013. godine osuđeni zbog sudjelovanja u ‘zajedničkome zločinačkom pothvatu‘ kojemu je, prema prvostupanjskoj presudi, cilj bio stvoriti etnički čistu hrvatsku državu na teritoriju nekadašnje Banovine Hrvatske.

Škare Ožbolt otkrila je za direktno.hr da očekuje da će, s obzirom na to da postoji odluka Haškog suda vezana za udruženi zločinački pothvat i zapovjednu odgovornost koji je bio i u slučaju general Gotovina i Markač, doći do promjene i u ovom postupku, odnosno da će se revidirati odluka prvostupanjskog suda.

"Naime, kada je donesena prvostupanjska presuda, tada stav drugostupanjskog suda još nije bio poznat u slučaju Gotovine. Prema tome, s obzirom na to da postoji izdvojeno mišljenje suca u ovom postupku, koji je isto tako utvrdio i smatrao da nema udruženog zločinačkog pothvata u ovom slučaju, postoji mogućnost da će biti bitno revidirana", rekla je Škare Ožbolt.

Bivša ministrica smatra da bi za Republiku Hrvatsku, u slučaju da ne dođe do revizije presude, bile neslućene posljedice i Hrvatska bi ispala zemlja agresor.

"Kad se pogleda rezultat na Haškom sudu, Srbija nije ispala zemlja agresor. Bio bio vrlo čudan splet okolnosti kada bi ispalo da je Hrvatska. Ne bi to bilo ni pravno ni pravično", naglasila je Škare Ožbolt i zaključila da bi se stvorila jedna potpuno iskrivljena slika koja ne bi odgovarala ni pravičnosti ni pravu.

Podsjetimo, na Haškom sudu počep je dvotjedni žalbeni postupak na presudu dužnosnicima nekadašnje Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Brunu Stoiću, Slobodanu Praljaku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora. 

 Dnevnik.ba 

20. travanj 2024 14:43