StoryEditor

Skandal u SDA: Halid Genjac imenovao Halida Genjca

Piše D  /  18.04.2018., 03:04h

Bez intervencije i u cijelosti tekst preuzet s Vijesti.ba

U pismu navode kako je jedna od ključnih funkcija unutar SDA konačno trebala pripasti nekome iz Krajine, te dodaju da su razočarani nastavkom maćehinskog odnosa stranačke centrale u Sarajevu. Poseban bijes izazavao je izbor upravo Halida Genjca, za kojeg Krajišnici navode da nikada nije imao stvarnu podršku biračkog tijela i glasaša SDA, ali i da je prilikom najnovijeg imenovanja prekršen Statut SDA.
 
Naime, u pismu podsjećaju da je članom 95. Statuta stranke predviđeno da se – “Izbori za sve organe i funkcionere u Stranci provode tajnim glasanjem između više kandidata ili, u slučajevima kada je ovim Statutom predviđeno, glasanjem o listi u cjelini (ZA LISTU ili PROTIV LISTE). Izbori se provode po jedinstvenom izbornom postupku propisanom izbornim pravilima“. 
 
U istom Članu se navodi da se “U izuzetnim slučajevima kada se saziva Konvencija iz član 31 Statuta Stranke, izbori za funkcionere Stranke na Konvenciji (Predsjednik Stranke, zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednici Stranke) vrše se tajnim glasanjem o listi u cjelini ( ZA LISTU ili PROTIV LISTE). 
 
U pismu se navodi kako nije ispoštovana odredba Statuta po kojoj svaki funkcioner mora biti biran tajnim glasanjem između dva i više kandidata, da je  Genjac bio jedini, da je izabran aklamacijom, te da je time prekršen Statut SDA. Posebno ih “čudi“ kako je statutarne odredbe prekršio čovjek koji je u SDA poznat kao navodni poštivalac i kreator procedura. 
 
Da stvar bude interesantnija, navodi se u pismu, Genjac je sam sebe imenovo na ovu funkciju obzirom da se imenovanje desilo na Glavnom odboru 24. marta ove godine u momentu dok je Genjac još obnašao funkciju predsjednika Glavnog odbora. Tako je odluku o izboru Halida Genjca na funkciju generalnog sekretara potpisao Halid Genjac predsjednik GO SDA. 
 
sda-odluka-tekst
 
U pismu se zaključuje i da ne postoji niti jedan razlog da upravo Genjac, još jednom, bude počašćen visokom pozicijom s obzirom da je prema njemu napravljeno i previše ustupka. Podsjećaju da je Halid Genjac najdugovječniji parlamentarac iz redova SDA, a da je glasove za Parlament dobio samo na jednim izborima. Tako je zahvaljujući stranci, nakon što mu glasači nisu dali povjerenje, 20 godina u Parlamentu što kompenzacijom, što tako da su ga kolege delegirale u državni Dom naroda.
 
Iz ovoga je i jasan revolt unutar stranke, jer doživot ni parlamentac Genjac očigledno ne uživa nikakav ugled niti podršku kod birača, osim kao neznavisni gospodar Razvojne banke, kod aktuelnog SDA direktora Razvojne banke FBIH Salke Selmana.
 
Inače, Halid Genjac je rođen u Visokom, a imaginarna baza mu je Travnik iz kojeg nikad nije dobio glasove.
 
Imamo puno mlađih i perspektivnijih kadrova koji ne mogu dođi do izražaja zbog kadrovske politike u vrhu SDA koja dolazi od ljudi koji se ne mijenjaju dvije decenije, a što bi nam moglo donijeti  katastrofalne izborne rezultate, kaže se u pismu upućenom stranačkoj centrali.
 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:08