StoryEditor

Sječom šume iznad vodozahvata zagađeni izvori vode

Piše D  /  26.09.2017., 02:09h

Kišni period

Iz tog razloga mještani sve češće moraju koristiti alternativne izvore i bunare. U žepačkom Javnom preduzeću „Komunalno‘‘ tvrde da je trenutna situacija nešto bolja, ali građani su i dalje zabrinuti, s obzirom na najave da će voda u narednih nekoliko godina biti upitnog kvaliteta, pogotovo u periodu velikih kiša.   U JP ‘‘Komunalno‘‘ navode da je razlog pogoršanja kvaliteta vode sječa šume uzvodno od vodozahvata Ravna rijeka koje vrši preduzeće "Šume Republike Srpske".

Kako kaže prvi čovjek „Komunalnog“ Mirko Šumić, sječa šume i izvlačenje trupaca teškom mehanizacijom doveli su do oštećenja tla i stvaranja usjeka na padinama, iz kojih svaka veća kiša ispire zemlju i dovodi je u korito Ravne rijeke. - Tokom ljeta nije bilo većih padavina, pa ovaj problem i nije bio toliko izražen, ali nakon prošlosedmičnih obilnijih i dugotrajnijih kiša stanje se toliko pogoršalo da su velike količine mulja završile u cjevovodu i njegovim elementima, čak je došlo do blokiranja dotoka pa smo morali potpuno isprazniti rezervoar - kaže Šumić. Prema njegovim riječima, čim je krenula sječa na tom lokalitetu, upućeni su dopisi kantonalnom i federalnom vodnom inspektoru te glavnom vodnom inspektoru RS, a o svemu je obaviješteno i Općinsko vijeće Žepče..

Mjere zaštite

- Od županijskog i federalnog inspektora dobili smo obavijest da oni nisu nadležni za poduzimanje mjera jer se radovi odvijaju na području Republike Srpske. Glavni inspektor RS je bio na licu mjesta i obećao da će poduzeti mjere da se prilikom sječe provode sve potrebne mjere zaštite vodotoka. Na licu mjesta smo se više puta uvjerili da se mjere zaštite vrlo slabo provode i o tome smo ponovo izvijestili sve inspekcije - ističe Šumić.

Ispravna za piće 

Iz JP „Komunalno“ navode da filter postrojenje nije u mogućnosti da pročisti vrlo zamućenu vodu, no da je, prema posljednjim analizama, voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće. Zamućenost vode na vodozahvatima se smanjila tako da pročistač pitke vode može vodu pročistiti i uredno klorirati. Očito je da će se ovim hitno morati pozabaviti lokalna vlast da bi se problem dugoročno riješio, piše Avaz.ba.
 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:35