StoryEditor

Sirijac koji u Hrvatskoj živi već 35 godina: Među migrantima više i nema Sirijaca

Piše D  /  05.11.2018., 09:11h

Tvrdnja stomatologa iz Lovasa, sela nedaleko od Vukovara, Nizara Shoukryja, da na granice Hrvatske treba postaviti fortifikacijske prepreke kako bi se zaustavili migranti, izazvala je brojne reakcije. Podsjeća se i kako je upravo Shoukry 2015. godine, u vrijeme migrantske krize, drukčije govorio. Tada je Shoukry, inače porijeklom Sirijac koji u Hrvatskoj živi više od 35 godina, zajedno sa suprugom Draganom radio kao prevoditelj, zbog čega je i dobio nagradu Ponos Hrvatske, prenosi Večernji.hr

Misliti na interese Hrvatske

– Od tada pa do danas mnogo toga je drukčije. Svi migranti koji su dolazili tada su bili popisivani, uzimani su im otisci i bili su pod kontrolom. Danas to nije slučaj i oni bez kontrole ulaze u Hrvatsku.

Prije tri godine, za razliku od danas, primali su ih u Sloveniji i Mađarskoj i vozili dalje. Sve to danas nije slučaj i stoga se Hrvatska nalazi pred velikim problemom – rekao je Shoukry.

Podsjetio je kako je i 2015. godine govorio da kontrola migranata treba biti veća kako bi se znalo tko ulazi. Tvrdi da većina migranata svih ovih godina nema dokumenata, svi su iz Sirije i svi rođeni 1. siječnja. 

– Istina je da nam policija ne daje sve informacije. Isto tako, među migrantima više i nema Sirijaca nego su to osobe iz Irana, Afganistana, Maroka... Da ne bude zabune, ja sam i dalje za to da se tim ljudima pomogne, ali pri tome treba gledati interese Hrvatske. Treba prethodno dogovoriti prolaz preko Slovenije i prihvat u Njemačkoj te osigurati da svi oni budu popisani i pod kontrolom – rekao je Shoukry.

Dodaje i kako treba imati na umu da je Hrvatska na glavnoj ruti, a da je u Srbiji oko 4000 migranata, u Bosni i Hercegovini 15.000 a u Grčkoj 40.000. Svi oni, da bi došli do odredišta, moraju proći kroz Hrvatsku.

Ne žele se uklopiti

– Treba hitno djelovati i to prije zime jer će oni tada biti spremni na sve. Moramo misliti i o nadolazećoj turističkoj sezoni. Pri tome treba gledati i na to da mnogi od njih ne žele prihvatiti ovdašnji način života – rekao je Shoukry koji je u međuvremenu postao i član Predsjedništva Mosta i zamjenik predsjednika Skupštine Vukovarsko-srijemske županije.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 19:00