StoryEditor

Šimunović: Bošnjaci u Jajcu ignoriraju političku volju Hrvata

Piše D  /  29.07.2021., 19:59h

Nakon što je načelnik općine Jajce Edin Hozan proglasio proračun za ovu općinu, predstavnici hrvatskih stranaka koji su mjesecima pokušavali postići dogovor s bošnjačkim partnerima oko uspostave vlasti razočarani su ovakvom odlukom te smatraju kako se radi o udaru na demokratske standarde kao i isključivanjem cijelog jednog naroda iz tako važne tematike kao što je općinski proračun, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Načelnik je, inače, jedan od ključnih predstavnika bošnjačke strane u pregovorima s hrvatskom stranom te je i to hrvatskim strankama pokazatelj kako odluku o donošenju proračuna bez konzultacija i dogovora s Hrvatima treba kritizirati. Podsjećamo, kako su ranije hrvatske stranke uputile i prijavu protiv načelnika što je bez odluke o privremenom financiranju, odnosno usvojenog proračuna raspolagao proračunskim novcem.

Ivo Šimunović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce i predstavnik koalicije Zajedno za bolje sutra Jajcu u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis ističe kako hrvatski politički predstavnici trenutno čekaju da se proračun obznani, odnosno da se objavi u službenim novinama nakon čega će imati što reći o njemu te se dotaknuti i nekih bitnih stavki u proračunu.

Govoreći o samom aktu proglašenja proračuna, Šimunović je kazao kako je to nepojmljiva situacija.

-Ispada da se jedan narod isključuje. Nije ovo situacija da postoji neko neslaganje među vijećnicima oko nekih projekata. Ovdje je riječ da jedna strana pokušava upravljati s drugom stranom, a obje bi trebale biti ravnopravne u cijeloj priči, upozorio je Šimunović. Kada je u pitanju daljnji nastavak političkih pregovora oko formiranja vlastu u ovoj općini, Šimunović je podsjetio kako su hrvatske stranke bile u uvjerenju da je postignut dogovor s Bošnjacima, međutim, odjednom se sve preokrenulo te su bošnjački predstavnici došli sa stavom kako ništa nije dogovoreno. Kazavši kako nema nikakvih naznaka da bi do novog sastanka moglo doći, Šimunović je podsjetio je kako je sada red na bošnjačkim strankama da ga organiziraju istaknuvši i kako su trebali zvati hrvatske predstavnike prije proglašenja proračuna.

Sada čekamo da se obznani proračun kao i odluka o izvršenju i onda ćemo se vrlo jasno očitovati o proceduri donošenja proračuna, o sadržaju proračuna, kao i o ignoriranju političke volje jednog naroda, poručio je Šimunović.

Jajce je već više od pola godine u svojevrsnom vakuumu nastalom nakon lokalnih izbora na kojima je koalicija hrvatskih stranaka Zajedno za bolje sutra Jajcu osvojila najveći broj mandata sukladno čemu su Hrvati tražili da se u ovom postizbornom razdoblju konačno neke stvari promjene na bolje, počevši od odnosa prema ulaganju u hrvatska naselja, pa do popunjavanja važnih mjesta u općinskoj administraciji i poduzećima.

Pozivajući se na izborni rezultat kao i na oba popisa stanovništva ovi legitimni zahtjevi hrvatskih stranaka uporno se zaobilaze, pa i unatoč najavama kako je dogovor bio blizu već na idućem sastanku bošnjačke stranke bi od istog vrlo brzo odustale. Inače, jasno je kako bošnjačkim političkim elitama izborni rezultat hrvatskih stranaka u Jajcu ne ide na ruku. Naime, koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu ostvarila izvrstan rezultat postavši relativni izborni pobjednik s 11 osvojenih mandata u Općinskom vijeću (HDZ BIH -10, HDZ 1990 -1), a tu je i jedan mandat koji je osvojila koalicija HNS BiH i HSP BiH. S druge strane SDA je osvojio 9 mandata, SBB 2  te SBIH i SDP po 1. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 04:15