StoryEditor

Šešelj: Ponosan sam na ratne zločine za koje me terete

Piše D  /  11.04.2018., 05:04h

Najavio je da će poduzeti mjere protiv takve presude. Za agenciju Beta kazao je da je presuda protupravna iz formalnog razloga jer, kako je rekao, po anglosaksonskom pravu se ne može promijeniti oslobađajuća presuda u osuđujuću tijekom žalbenog postupka. 
 
Šešelj je istaknuo da je očigledno kako je Žalbeno vijeće odlučilo donekle pokriti vrijeme koje je proveo u zatvoru.
 
"To im je bio jedini cilj. Presuda apsolutno ni na jednom pravnom principu nije osnovana. Ona je sramotna, kao što je sramotan i Haški sud u cjelini. Uostalom, oni meni nisu mogli izreći osuđujuću presudu, samo su mogli ukinuti prvostupanjsku i vratiti na ponovni postupak. Osuđujuću presudu mogli su smanjiti ili povećati. Pošto je bila oslobađajuća, nisu ju mogli preinačiti u osuđujuću. Ja ću se žaliti na ovu presudu i neću odustati od žalbe, ni za što", kazao je Šešelj.
  
Šešelj tvrdi kako u Hrtkovcima nikada nije bilo sustavnog i rasprostranjenog napada na civile. "Rasprostranjen i sustavni napad je kada artiljerija tuče, kada minobacači pucaju. Ni jedan Hrvat nije protjeran s područja Vojvodine, nego su svi prethodno zamijenili stanove i kuće i pritom su prošli puno bolje od Srba", dodao je. 
 
Kazao je da je "vrlo ponosan na sve ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji mu se stavljaju na teret, te da ih je spreman u budućnosti sve višestruko obnoviti".
 
Podsjetimo, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992., objavio je nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), u pravomoćnoj presudi Šešelju. Sud ga je osudio na kaznu od deset godina zatvora i priznao mu vrijeme provedeno u haškom pritvoru. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:02